ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ

Μέχρι τέλη Νοέμβρη η προθεσμία κατάθεσης των φετινών Εκθέσεων Εταιρικής Ευθύνης – Δύο «χρυσές» διακρίσεις για την Ελληνικός Χρυσός την περίοδο 2017-2018.

Τον περασμένο Ιούνιο, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης βράβευσε για 10η συνεχή χρονιά τη χρυσή 12άδα των εταιριών που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2017 εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Radisson Blu Park Hotel παρευρέθησαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και των MME σε μία βραδιά αφιερωμένη στις υπεύθυνες κοινωνικά και περιβαλλοντικά δράσεις των κορυφαίων της ΕΚΕ.

«Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του CR Index στη χώρα μας σε συνεργασία με το βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον πρίγκιπα Κάρολο» είχε επισημανθεί σε σχετική ανακοίνωση και τονίστηκε πως «στα 10 αυτά χρόνια το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 50 εταιρίες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου μάλιστα αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI Standards το διεθνές πρότυπο για την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων».

Για να θυμηθούμε και τα βραβεία, το βραβείο Diamond, η κορυφαία διάκριση του θεσμού απονεμήθηκε στην Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι τις τρεις προηγούμενες χρονιές το επίμαχο βραβείο απονεμήθηκε κατά σειρά στις Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ομιλο ΟΤΕ και Τράπεζα Πειραιώς. Πιο αναλυτικά οι διακρίσεις ανά κατηγορία είχαν ως εξής:

DIAMOND: Εθνική Τράπεζα

PLATINUM: WIND Ελλάς

GOLD: Genesis Pharma ΔΕΠΑ A.E., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Pfizer Hellas, Novo Nordisk Ελλάς

SILVER: LIDL Hellas & ΣΙΑ O.E

BRONZE: Αττικές Διαδρομές A.E

Τα βραβεία για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

BEST PROGRESS GOLD AWARD: Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρία:

BEST NEW ENTRY: LIDL Hellas & ΣΙΑ O.E.

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: WIND Ελλάς Α.Ε.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΔΕΠΑ Α.Ε.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Pfizer Hellas Α.Ε.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

Οι εταιρίες J&P-ABAE Α.Ε.. ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και METLIFE ΑΕΑΖ κατέκτησαν τη διάκριση CRI Pass που διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρίες οι οποίες κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Επίσης το Ινστιτούτο επιβράβευσε τις εταιρίες WIND Ελλάς και Genesis Pharma για τη διαχρονική συμμετοχή τους και στήριξη στο θεσμό CR Index.

«Προσκλητήριο» έως τα τέλη Νοέμβριου για την περίοδο 2018-2019

Περιθώριο έως τις 30 Νοεμβρίου έχουν όσες επιχειρήσεις και οργανισμοί επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στην αξιολόγηση CR Index 2018 -2019 ώστε να επενδύσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης μέσα από ένα διεθνές πρότυπο.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση στη διαδικασία αξιολόγησης του CR Index που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Business in the Community (BITC) ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες επιθεωρούν με βάση τα διεθνή πρότυπα και κριτήρια του BITC τις επιδόσεις και τη συμβολή των επιχειρήσεων στους τέσσερις βασικούς πυλώνες: την κοινωνία, το περιβάλλον, τους εργαζομένους και την αγορά.

«Υπάρχουν τέσσερα επίπεδα διάκρισης των επιδόσεων ενός οργανισμού Platinum Gold Silver και Bronze. Παράλληλα δίνεται ένα βραβείο ανά επίπεδο διάκρισης (Best Progress Award) για να τιμήσει την εταιρία με τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή της αξιολόγηση καθώς και ένας Ειδικός Επαινος ανά πυλώνα αξιολόγησης του CR Index στην εταιρία με την καλύτερη επίδοση στο συγκεκριμένο πεδίο. Για πρώτη φορά το 2013 το Ινστιτούτο συμπεριέλαβε και το Best New Entry Award το οποίο επιβραβεύει την εταιρία με την καλύτερη επίδοση που συμμετέχει για πρώτη φορά στο θεσμό Κατά την αξιολόγηση CR INDEX 2017 -2018 νέες εταιρίες προστέθηκαν στην οικογένεια του CR INDEX ενώ οι διαχρονικά συμμετέχοντες κατάφεραν να κρατήσουν ή να βελτιώσουν κάποιοι σημαντικά τις επιδόσεις τους παρά την αυξημένη δυσκολία των αναθεωρημένων κριτηρίων αξιολόγησης του BITC. Για πρώτη φορά το 2012 ακολουθώντας τη μεθοδολογία του BITC. που βελτιώνεται διαρκώς για να παρακολουθεί τις τάσεις στο χώρο της Εταιρικής Υπευθυνότητας. ο Εθνικός Δείκτης συμπεριέλαβε το ανώτερο επίπεδο διάκρισης DIAMOND. που απευθύνεται σε εταιρίες που λ βρίσκονται ήδη στα επίπεδα Platinum και Gold. Οι ερωτήσεις για το επίπεδο αυτό είναι προαιρετικές και ανεξάρτητες από την υπόλοιπη αξιολόγηση. Μέχρι σήμερα τέσσερις εταιρίες έχουν καταφέρει να πάρουν αυτή την ανώτατη διάκριση. Ο κύκλος της φετινής αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την Τελετή Βράβευσης των εταιριών που θα διακριθούν.

[Φωτο: Η υπουργός Τουρισμού κα Ε. Κουντουρά, στην τελετή απονομής των διακρίσεων 2017-2018]

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Αγγελικής Βελεσιώτη, 11/11/2018]