ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Με μονομερείς κινήσεις προχωράει στη διευθέτηση κρίσιμων ενεργειακών θεμάτων το υπουργείο Ενέργειας παρακάμπτοντας με διάφορες τεχνικές τις αποφάσεις και θέσεις της Ε.Ε. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε χθες την παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου στις 32.000 ώρες με απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος χθες. Η απόφαση, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, είναι διευκρινιστική προηγούμενης απόφασης (2013), ενώ παράλληλα δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με την Κομισιόν για αποδοχή του αιτήματος παράτασης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο Ενέργειας έχει υποβάλει δύο φορές το ίδιο αίτημα στην Κομισιόν και έχει απορριφθεί και τις δύο. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου όπως και ο ΑΗΣ Καρδιάς από το 2016 λειτουργούν με περιορισμένο καθεστώς 17.500 ωρών για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν ήδη εξαντληθεί και κανονικά ο σταθμός θα έπρεπε να αποσυρθεί. Η πλευρά του υπουργείου προσδοκά σε θετική αποδοχή του νέου αιτήματος για παράταση λειτουργίας στις 32.000 ώρες καθώς αυτό συνοδεύεται για πρώτη φορά με δέσμευση για αναβάθμιση των μονάδων, που σύμφωνα με τη ΔΕΗ θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Αντίστοιχα θα κινηθεί το υπουργείο Ενέργειας και στο θέμα της ηλεκτροδότησης της Κρήτης. Παρά την άρνηση διά στόματος του επιτρόπου Κανιέντε στην Ευρωβουλή του αιτήματος παράτασης των ντιζελοκίνητων μονάδων πέραν του 2019, οπότε λήγει το καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας τους, ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε χθες ότι «δεν θα μείνει η Κρήτη από ρεύμα», διευκρινίζοντας ότι αφενός εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα για την ηλεκτροδότηση της νήσου, αφετέρου θα υπάρξει εάν χρειαστεί παράταση του χρόνου λειτουργίας τους. Ο κ. Σταθάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη παρουσίασης του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να σταλεί στην Κομισιόν, μιλώντας για την ηλεκτρική διασύνδεσης της Κρήτης με έμφαση σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μόνη υπαρκτή βάση την απόφαση της ΡΑΕ, που αναθέτει στον ΑΔΜΗΕ και στο SPV Αριάδνη την υλοποίηση του έργου. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο κ. Σταθάκης προσπερνώντας τις θέσεις της ΕΕ, που έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις αποφάσεις της ΡΑΕ και έχει υποδείξει συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου η διασύνδεση να προχωρήσει ως PCI και μέρος της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Αττικής.

Ο κ. Σταθάκης κλήθηκε χθες να σχολιάσει και τις εξελίξεις γύρω από την ηλεκτροδότηση της Χαλυβουργικής και της Λάρκο μετά την απόφαση της ΔΕΗ να κινήσει διαδικασίες άρσης εκπροσώπησης από πελάτες της λόγω ανεξόφλητων χρεών. Τόνισε ότι «το υπουργείο θα εξαντλήσει τον ρόλο του για την εξεύρεση λύσης, αλλά ο ρόλος του είναι μέχρι εκεί». Ειδικά για τη Χαλυβουργική τόνισε: «Έχει αθετήσει κατ’ επανάληψη τις υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ. Με πρωτοβουλία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διαπιστώθηκε ότι η Χαλυβουργική βρίσκεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης για τη διαχείριση της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Κρίνουμε σκόπιμο η ΔΕΗ να π ροσφέ ρει πε ρίοδο χάριτος ενός μήνα, προτού εκτελεστούν τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό , τόσο ο υπουργός όσο ο γ.γ. Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο οποίος τελεί και πρόεδρος της επιτροπής κατάρτισής του, επικέντρωσαν στη δυναμική των επενδύσεων 32,7 δισ. με ορίζοντα το 2030 και αιχμή τον τομέα των ΑΠΕ. Από την παρουσίαση που έγινε χθες, πάντως, δεν προκύπτει η επίπτωση που θα έχει η αναδιάρθρωση του μείγματος στην ηλεκτροπαραγωγή στο κόστος ρεύματος και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 21/11/2018]