ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ “ΞΗΛΩΜΑ” ΚΟΤΖΙΑ

Στα 3,5 χρόνια που συμπορεύτηκαν Τσίπρας– Κοτζιάς στην Κυβέρνηση, οι εκρήξεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν ήταν ούτε λίγες ούτε περιορισμένης έκτασης.

Ο Νίκος Κοτζιάς, του οποίου το ευερέθιστο και συγκρουσιακό θυμικό ήταν γνωστό τοις πάσι στους κυβερνητικούς διαδρόμους, έφτασε και άλλες φορές κοντά στην παραίτηση, με επεισόδια έντονα που έληγαν ωστόσο το ίδιο ξαφνικά όπως άρχιζαν.

Η σύγκρουσή του όμως με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης,  ήταν άλλης τάξεως θέμα αυτή τη φορά. Στη μεταξύ τους άγρια κόντρα ( ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα άφησε αιχμές εναντίον του για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ), ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να λειτουργήσει “πυροσβεστικά”, όπερ κι έγινε “ηφαίστειο” ο κ. Κοτζιάς, απαιτώντας την κάλυψή του από τον πρωθυπουργό.

Κάλυψη την οποία ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε -όπως την επιθυμούσε τουλάχιστον ο Ν. Κοτζιάς ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου.

Ο κ. Κοτζιάς άρχισε από το ίδιο κιόλας βράδυ να δίνει “διαρροές” περί έντονης δυσφορίας του για τη στάση του Α. Τσίπρα ενώ επισκεπτόμενος τον Προκόπη Παυλόπουλο, θορύβησε το Μαξίμου για τις προθέσεις του.

Εως και χθες το πρωί πάντως, ο Ν. Κοτζιάς φαίνεται πως περίμενε μια δημόσια δήλωση στήριξης από τον Α. Τσίπρα, η οποία ποτέ δεν ήρθε.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός, δια τηλεοπτικής παρεμβάσεως του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του διαμήνυσε: “Σκέρτσα” και διαρροές τέλος, ό,τι έχεις να πεις θα το πεις σε εμένα και όχι στον Τύπο.

Η παρέμβαση του κ. Τζανακόπουλου -προφανώς κατόπιν οδηγιών Τσίπρα- ήταν το μήνυμα που περίμενε ο πρώην ΥΠΕΞ για να ετοιμάσει την έξοδό του από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Μηνύματα Τσίπρα και εικόνα αποσύνθεσης

Η παραίτηση Κοτζιά συνοδεύτηκε από ένα tweet του που έβριθε αιχμών. Ο ίδιος είναι επικεφαλής της Κίνησης Πράττω που μετρά συνολικά δύο βουλευτές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ: Τον ίδιο και την βουλευτή Γεωργία Γεννιά.

Σήμερα η Κίνηση συνεδριάζει στον απόηχο της παραίτησής του για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ήδη χθες το Capital.gr, ακόμη και εάν ο Ν. Κοτζιάς αποφασίσει με την Γ. Γεννιά να ανεξαρτητοποιηθούν, “ροκανίζουν” μεν την κυβερνητική πλειοψηφία μειώνοντάς τη στους 151 βουλευτές, αλλά να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της Κυβέρνησης, δεν δύνανται.

Η αίσθηση πάντως που προκλήθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ από την επικράτηση Καμμένου στην κόντρα με τον Κοτζιά, αφήνει εξόχως στυφή γεύση στους “αριστερούς” ( sic) ουρανίσκους.

Από την άλλη πλευρά, κύριο μέλημα του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησης του Ν. Κοτζιά ήταν να μη δοθεί προς τα έξω μήνυμα “κατάρρευσης” της Συμφωνίας των Πρεσπών και επικράτησης του αρνητή της, Π. Καμμένου.

Εξ’ ού και ο Αλέξης Τσίπρας, με τηλεοπτική δήλωσή του ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΕΞ, διατρανώνοντας και τη στοχοπροσήλωσή του στην υλοποίηση της Συμφωνίας.

Παραλλήλως, επιχειρώντας να δείξει πυγμή και στο εσωτερικό του, προσπάθησε να αξιοποιήσει την παραίτηση Κοτζιά ως παράδειγμα ότι εφεξής, όποιος δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή, θα αποπέμπεται.

Αυτό, λένε συνομιλητές του, απηχεί και τις προθέσεις του σχετικά με τον εταίρο του, Π. Καμμένο. Προς ώρας πάντως, το …σκορ Κοτζιά- Καμμένου είναι 0-1, προκαλώντας σύμφωνα με την αντιπολίτευση εικόνα υποταγής του Τσίπρα στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Εκλογές ξανά στο τραπέζι

Η δίχως τέλος αναμπουμπούλα στο κυβερνητικό τρένο ( να “μαζέψει” τους ΑΝΕΛ σκόπευε με τη σύναξη στο υπουργικό Συμβούλιο, “φάγωμα” Κοτζιά προέκυψε τελικώς) φέρνει ξανά στο τραπέζι, σενάρια πρόωρων εκλογών, ακόμη και ως …ατύχημα.

Παρότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να μην προσφύγει σε κάλπες πριν από τον Μάιο του 2019, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον ένα “ατύχημα” που θα οδηγήσει την Κυβέρνησή του πολύ νωρίτερα από όσο ο ίδιος υπολόγιζε, στην πόρτα της εξόδου.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Νίκης Ζορμπά, 18/10/2018]