ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΧ

Το αδιέξοδο υπό αυτούς τους όρους είναι ορατό και κάθε ημέρα που περνά έρχεται και πιο κοντά.

Η ελληνική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει και πάλι. Από τα μνημόνια βγήκαμε, τα κράτη δανειστές μας ξεφορτώθηκαν και οι αγορές μας περιφρονούν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιοδεύει ανά τον κόσμο για να πείσει τους επενδυτές, αλλά κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ακολουθεί μία νέα κατρακύλα των τιμών των μετοχών και μία νέα αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Όλα αυτά, οι εγκέφαλοι του Μαξίμου τα αποδίδουν στην δράση των κερδοσκόπων, στην σιωπή του Στουρνάρα και στις δηλώσεις του Μητσοτάκη.

Δεν μπορούν να καταλάβουν στην Ηρώδου Αττικού 19 ότι η αιτία για όλα αυτά που συμβαίνουν είναι πολύ πιο κοντά τους: Είναι οι ίδιοι!

Εδώ και μερικές εβδομάδες και αφότου ο Τσίπρας φόρεσε την γραβάτα του για λίγες ώρες, οι αγορές βλέπουν μία κυβέρνηση να συζητά πώς θα μοιράσει επιδόματα, πώς δεν θα μειώσει συντάξεις όπως έχει ψηφίσει, πώς θα διανείμει πλασματικά πλεονάσματα και πώς θα κατασπαταλήσει τα περιβόητο μαξιλάρι των 24 δισ.  – εν γένει πώς θα προσπαθήσει να περισώσει ό,τι μπορεί από τα ποσοστά της στις εκλογές.

Όλα αυτά προφανώς και δεν διαμορφώνουν κλίμα εμπιστοσύνης, ούτε καν μία αίσθηση στοιχειώδους σταθερότητας. Συνεπώς, οι αγορές αδιαφορούν και περιμένουν, γνωρίζοντας άλλωστε κάτι πολύ απλό. Ότι από αυτήν την κυβέρνηση δεν έχουν τίποτε απολύτως να περιμένουν.

Περιμένουν συνεπώς μία ένδειξη για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, πότε δηλαδή θα υπάρξει μία προσδοκία αλλαγής της κυβέρνησης, μήπως και υπάρξει κάτι νέο, ένα σχέδιο, μία προοπτική ανάπτυξης της χώρας, η οποία να δικαιολογεί κάποια επενδυτική δραστηριότητα.

Γνωρίζουν δε (οι αγορές), ότι τα χρήματα που θα δάνειζαν σήμερα στην Ελλάδα, αν τα δάνειζαν, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα αξιοποιούνταν για την ανάπτυξη κάποιας σοβαρής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά στην καλύτερη περίπτωση για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων. Τέτοια δανεικά δεν μπορεί παρά να είναι ακριβά.

Το αδιέξοδο υπό αυτούς τους όρους είναι ορατό και κάθε ημέρα που περνά έρχεται και πιο κοντά.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, του Άγγελου Κωβαίου, 11/10/2018]