ΣΕ ΤΕΛΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πολυάριθμες είναι οι περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων που παραμένουν μακέτα ή ιδιωτικοποιήσεων που είναι τελματωμένες, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, η μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο ( 2 δισ. ευρώ), παραμένουν σε διαρκή ομηρία, με την ελληνική Πολιτεία να αρνείται να χορηγήσει τις απαιτούμενες άδειες ρουτίνας.

Ακόμα ένα κρούσμα έρχεται από τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, όπου, έπειτα από χρόνιες καθυστερήσεις και εμπόδια, ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock αποφάσισε την αναστολή της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Academy Gardens. To υπουργείο Περιβάλλοντος χρειάστηκε τουλάχιστον δύο χρόνια για να υπογράψει τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα για την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Κρίσιμες, ακόμα, ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν σε «ομηρία». Εκτός από το Ελληνικό, η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με την τορπίλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προβλήματα συναντούν κομβικές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ, Περιφερειακά), αλλά και η πώληση του ΔΕΣΦΑ. Την ίδια στιγμή, σε τέλμα βρίσκεται και η υπόθεση της ΔΕΗ, η οποία εξελίσσεται σε συστημικό κίνδυνο για την οικονομία εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και των αδιέξοδων κυβερνητικών επιλογών.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, του Δημήτρη Δελεβέγκο,20/10/2018]