Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΝΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Πριν από λίγους μήνες μέλη του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής Δήμου  Χερσονήσου «Εργάνη» διέμεναν στο χωριό μας και ετοίμασαν στην κεντρική πλατεία γευστικότατα παραδοσιακά εδέσματα της Κρήτης. Εκείνες τις  λίγες ημέρες αναπτύχθηκαν μεταξύ μας σχέσεις φιλίας τολμώ να πω και αλληλοσεβασμού. Το εθελοντικό έργο που προσφέρουν και η προβολή του τόπου τους δεν έμειναν απαρατήρητα.

Όταν λοιπόν, λάβαμε την πρόσκλησή τους για να συμμετάσχουμε και εμείς στην Γιορτή Πίτας 2018 που διοργάνωναν, αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε και να προβάλουμε με τη σειρά μας την Αρναία, στους κατοίκους της Κρήτης. Επειδή το θέμα της γιορτής ήταν οι πίτες, φτιάξαμε την παραδοσιακή μας «πασπαλόπιτα».

Το βράδυ της εκδήλωσης (Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου), με τη συνοδεία μουσικού σχήματος και στο άκουσμα παραδοσιακής μουσικής και μαντινάδων περιηγηθήκαμε στα στενά της Επισκοπής και μεταφερθήκαμε νοερά στο παρελθόν, εκεί όπου οι γυναίκες προηγούμενων γενεών ασχολούνταν με την παρασκευή σαπουνιού, παραδοσιακών φαγητών καθώς επίσης με τα υφαντά και όλα τα στάδια επεξεργασίας του μαλλιού που έπρεπε να ακολουθήσουν εκ των προτέρων. Τις λίγες ώρες που είχαν στη διάθεσή τους να ηρεμήσουν, να ανταλλάξουν καμιά κουβέντα με τις γειτόνισσες και να ξεφύγουν από τις δουλειές του σπιτιού, έπαιρναν μαζί τους το κέντημα ή το πλεκτό τους και καθόταν παρέες – παρέες στα στενά της Επισκοπής.

Σε κάθε γειτονιά λοιπόν, οι κάτοικοι του χωριού είχαν οργανώσει σκηνές από την τότε καθημερινότητά τους. Παράλληλα γίνονταν ξενάγηση για να γνωρίσουμε την αρχιτεκτονική του τόπου και τους πάρα πολλούς ναούς. Τα παλικάρια και οι κοπέλες του τοπικού χορευτικού τμήματος χόρεψαν με τέτοια ένταση προκαλώντας μας δέος και ταυτόχρονα την αίσθηση ότι οι νέοι της Κρήτης είναι άξιοι μεταλαμπαδευτές της παράδοσής τους.

Την εκδήλωση συμμετείχαν και ο Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου. Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, που ήταν επίσης προσκεκλημένα, παρασκεύασαν πισίες. Αυτά, μαζί με την πασπαλόπιτά μας και μεγάλη ποικιλία από πίτες και πιτάκια που έφτιαξαν οι γυναίκες της Κρήτης, μοιράστηκαν απλόχερα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ήταν ένα αντάμωμα γεύσεων της Κρήτης, της Κύπρου και της Χαλκιδικής. Ένα αντάμωμα σκέψεων, ιδεών, απόψεων. Ένα αντάμωμα χαμογελαστών ανθρώπων και μοναδικής φιλοξενίας.

Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και την ελπίδα να ξαναβρεθούμε.

[ΠΗΓΗ: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com, 7/9/2018]