ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η πιο φιλική Περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα

Ο κεντρικός στόχος που θέσαμε από την πρώτη στιγμή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να ανοίξουμε νέους δρόμους και προοπτικές για την επιχειρηματικότητα και τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Και ξεκινώντας τις μεγάλες αλλαγές κοιτάξαμε πρώτα τη λειτουργία της ίδιας της Περιφέρειας. Προχωρήσαμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις για να γίνουμε ακόμα πιο φιλικοί στις επιχειρήσεις και ελκυστικοί στους επενδυτές. Χτυπήσαμε στη ρίζα της τη γραφειοκρατία. Καταργήσαμε την πολιτική υπογραφή στο 90% των διοικητικών πράξεων. Εισάγουμε παντού τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις νέες τεχνολογίες με τελικό στόχο να καταργήσουμε πλήρως τα γκισέ. Δημιουργήσαμε την Αυτοτελή Διεύθυνση για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία την πρώτη one stop shop υπηρεσία για νέες επενδύσεις σε ολόκληρο το δημόσιο. Παράλληλα υλοποιήσαμε μια σειρά από μεγάλα έργα σε όλους τους τομείς αιχμής της οικονομίας μας που εκσυγχρονίζουν, επεκτείνουν και αναβαθμίζουν το δίκτυο υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως για παράδειγμα, ο νέος Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και τεχνικά πιο σύνθετα έργα που θα δώσει ώθηση στη μεταφορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές. Όπως επίσης ο νέος Αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας -Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, που διευκολύνει καθιστώντας πιο άνετες και ασφαλείς τις μετακινήσεις των πολιτών και εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται οδικώς την Κεντρική Μακεδονία κάθε χρόνο. Και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε ένα ακόμα κομβικό έργο για τις συνδυασμένες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το Σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

Το αμέσως επόμενο βήμα μας είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπουν στην πραγματική μας οικονομία. Είναι κονδύλια που εξασφαλίσαμε για να χρηματοδοτήσουμε τα επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων και νεοφυών επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας που θέλουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές. Στηρίζουμε λοιπόν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την υγιή δυναμική και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα που θέλει να χρησιμοποιήσει το ΕΣΠΑ για να γίνει καλύτερη, να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίε,ς να συνδεθεί με την έρευνα και να αναπτύξει καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθούμε να κάνουμε κυριολεκτικά το αδύνατο δυνατό. Παλεύουμε δίπλα στους συμπολίτες μας μαζί με τις τοπικές μας επιχειρήσεις και παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια, καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες για την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρώτοι σε υλοποίηση έργων σε όλους τους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως και πρώτοι σε αφίξεις τουριστών επί τρία συνεχή έτη, πρώτοι στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην οδική μεταφορική δραστηριότητα της χώρας. Αυτές οι νίκες είναι σημαντικές για την οικονομία και φυσικά την κοινωνία μας. Άλλωστε η δουλειά που κάνουμε αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο που ομόφωνα ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονία ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το Συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια στον ίδιο δρόμο μαζί με εκείνους που τολμούν, δημιουργούν και επιχειρούν.

[ΠΗΓΗ: . ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ_ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, του Απόστολου Τζιτζικώστα Περιφερειάρχη ΠΚΜ, 8/9/2018]