“ΣΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙ, Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ”

Την περίοδο 2010-2014 η Ελλάδα αναδείχθηκε σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου. Οι αγωγοί TAP, Eastmed, IGB, τους οποίους χρηματοδοτήσαμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs, διαμορφώνουν μια Ελλάδα από την οποία διέρχονται σχεδόν 40 δισ. m3 φυσικού αερίου από Κασπία, Ισραήλ και Κύπρο. Επενδύσεις ύψους €8-10 δισ. για την κατασκευή τους, μέρος των αναγκαίων για τη χώρα 50 δισ. ευρώ. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλοι ενεργειακοί επενδυτές διεκδικούν τον δικό τους ρόλο στο αναδυόμενο Eldorado της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για κάθε ευρώ σε ενεργειακές υποδομές το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ.

Το 2011 είναι έτος-σταθμός στην προοδευτική πατριωτική προσπάθεια αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Θεσμοθετήσαμε, με καταψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πιο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Αξιοποιώντας το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011 για την ελληνική ΑΟΖ, διαμορφώσαμε ένα πανίσχυρο όπλο εξωτερικής πολιτικής σε ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ όταν οι Τούρκοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Μέσα σε 4 χρόνια χαρτογραφήσαμε και αποκαλύψαμε τα κοιτάσματά μας σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, προκηρύξαμε και κυρώσαμε στη Βουλή των Ελλήνων τους 3 πρώτους διαγωνισμούς, προκηρύξαμε τον μεγάλο διεθνή γύρο για 20 θαλάσσια οικόπεδα και προκηρύξαμε τα πρώτα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα. Exxon Mobil, Total, κολοσσοί ενδιαφέρονται πια για έρευνες στα νερά μας.

Το 2013 θεσμοθετήσαμε, κατά το νορβηγικό μοντέλο, με τον Ν. 4162/2013 τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (που ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης καταψήφισε). Εναν εθνικό κουμπαρά προκειμένου να λύσουμε τον γόρδιο δεσμό της βιωσιμότητας του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος. Το 75% των δημόσιων εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα και το 25% στις τοπικές κοινωνίες για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Κονδύλια €2-3 δισ. κάθε χρόνο για συντάξεις. Χρηματοδότηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΑΕΙ για νέους μηχανικούς, δικηγόρους, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους, γεωλόγους. Για ανατροπή της μιζέριας και απαξίωσης, για αποτελεσματική απάντηση στο brain drain με ισχυρό brain gain.

Τα ΕΛΠΕ, ανάδοχος του μικρομεσαίου οικοπέδου του Πατραϊκού των 140 εκατ. βαρελιών (ενός από τα πολλά της χώρας), προβλέπουν επενδύσεις πάνω από €7 δισ. (όσο και η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού), αναμένουν δημόσια έσοδα €4,5 δισ. για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, €800 εκατ. στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργία 1.300 θέσεων απασχόλησης.

Νέος εθνικός στόχος, ο μετασχηματισμός της Ελλάδας σε κορυφαία τεχνική βάση κατασκευής και συντήρησης των εκατοντάδων εξεδρών γεωτρήσεων και αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων της Μεσογείου. Διαθέτουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές στη ναυπηγοεπισκευαστική και τη βαριά μεταλλευτική βιομηχανία. Τεράστιες προοπτικές για επενδύσεις και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Η πραγματική έξοδος από τα Μνημόνια πρέπει να είναι προοδευτική, με κοινωνική αλληλεγγύη, εθνικά και ευρωπαϊκά πατριωτική, και να απαντά στο ερώτημα πώς γεννάμε καινούργιο πλούτο, πώς γεννάμε καινούργια δημόσια έσοδα, πώς γεννάμε νέες θέσεις εργασίας. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μπορεί να συνεισφέρει έως 15% στην εθνική προσπάθεια. Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο με πρωτόγνωρη ταχύτητα. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν τραβήξει χειρόφρενο. Μέχρι τις επόμενες εκλογές…

[ΠΗΓΗ: https://www.energia.gr/, του Γιάννη Μανιάτη, βουλευτή Αργολίδας της ΔΗΣΥ και πρώην υπουργού, 11/9/2018]