ΕΡΙΞΕ ΔΙΧΤΥΑ ΧΩΡΙΣ… ΔΟΛΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Στριμώχτηκε όταν τον ρώτησαν για Eldorado, Ελληνικό και τράπεζες – Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συμμετείχε στο 13ο Roadshow που διοργανώνουν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να τους εκπλήξει.

Δύσκολες ερωτήσεις για την Eldorado, τις καθυστερήσεις σε Ελληνικό και την επιστροφή στις αγορές, τη χαμηλή ανάπτυξη και την κατάσταση των τραπεζών δέχθηκε από επενδυτές στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στο 13ο Roadshow που διοργανώνουν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκπλήξει τους επενδυτές. «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει ιδέες για το τι θα θέλαμε να κάνουμε αλλά δράσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που μπορεί κάποιος να ελέγξει», είπε ο υπουργός για να τονίσει ότι για παράδειγμα η συνέχιση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα δίνει στους μελλοντικούς επενδυτές την ευκολία να ξέρουν τι και πού μπορούν να επενδύσουν. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλει να εκπλήξει. Το πρόγραμμά μας θα είναι γνωστό», κατέληξε ο υπουργός.

Ελληνικό, Eldorado

Από εκεί και πέρα ο υπουργός ρωτήθηκε γιατί να έρθει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα όταν βλέπει την περιπέτεια της Eldorado Gold και την καθυστέρηση στο Ελληνικό. Ο υπουργός παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνοντας ως παράδειγμα τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το χώρο της ενέργειας και τα περιφερειακά αεροδρόμια, την επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ Βενιζέλος» κ.ά.

Επί της ουσίας σε ό,τι αφορά στην Eldorado είπε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος όπου ισχύουν νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον και πρέπει όλοι να τους σέβονται.

Για το Ελληνικό τόνισε ότι ήταν απαραίτητο πριν προχωρήσει η επένδυση να επανεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι όροι χρήσης γης, κάτι που ήταν απαραίτητο σε μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ως πρόκριμα επενδύσεων και τη συμφωνία των Πρεσπών για τη FYROM αφού, όπως είπε, θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κόμβο για όλα τα Βαλκάνια ανοίγοντας ευκαιρίες για επενδύσεις από τους ενδιαφερομένους.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση των τραπεζών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. «Καταλαβαίνω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για σας είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών», είπε παραπέμποντας σε συμφωνίες με την ΕΤΕπ, στην ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων και τις συνεταιριστικές τράπεζες που μπορούν να υποκαταστήσουν τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες σε τοπικό επίπεδο.

Για τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είπε ότι γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν εργαλεία όπως ο εξωδικαστικός και ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη αλλά η ομαλότητα θα χρειαστεί χρόνο

Από το 2019 και εάν στις αγορές

Στο κρίσιμο ερώτημα για την επιστροφή στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ουσία για το 2019 όταν, όπως είπε, ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δανεισμού.

Σχετικά με τη χρήση του αποθέματος ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ είπε ότι δεν είναι το υποκατάστατο της εξόδου στις αγορές αλλά το μέσο που θα διευκολύνει μια έξοδο με καλύτερους όρους για την Ελλάδα. Πολλές οι ερωτήσεις του κοινού και για το θέμα της μη εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων από το 2019 που έχει ανοίξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το θέμα δεν είναι διαρθρωτικό. Οπως είπε, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε παλιές συντάξεις δεν θα έχει καμία επίδραση μακροπρόθεσμα αφού η δαπάνη των συντάξεων θα βαίνει μειούμενη και το 2020 και το 2030 και το 2040. Με αυτό το δεδομένο τόνισε ότι ούτε και το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στο ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, του Τάσου Δασόπουλου, 21/9/2019]