ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ανεξέλεγκτη ανεργία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 70%, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, μισθοί των 180 και 200 ευρώ, μετανάστευση, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του γκρίζου τοπίου στον τομέα της Οικονομίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως το παρουσίασαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και Θράκης, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν σήμερα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενόψει της ΔΕΘ.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Βόρειας Ελλάδας και τη συμμετοχή μελών της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη αποτυπώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Βόρεια Ελλάδα η οποία πλήττεται από την ανεργία και τη σταδιακή απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

31% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη Θεσσαλονίκη κυμαίνεται περίπου στο 30% με 31%, έναντι του 27% που δίνει επισήμως η κυβέρνηση.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία συνιστούν ‘μαγική εικόνα’», είπε ο κ. Τσαραμπουλίδης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μαγειρεύει τα στοιχεία».  

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αυξήθηκαν κατά 25.000 η κυβέρνηση εμφανίζει να υπάρχει πτωτική τάση της ανεργίας». Επισήμανε ότι η νόθευση γίνεται με την ένταξη ενός σημαντικού αριθμού των ανέργων στον «μη ενεργό πληθυσμό» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «βαφτίζει το κρέας ψάρι» και ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο σύγχρονου ολοκληρωτισμού».

Ο κ. Τσαραμπουλίδης χαρακτήρισε «έγκλημα» αυτό που έκανε η κυβέρνηση με το διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και εκτίμησε ότι θα προκύψουν άλλοι τουλάχιστον 2.000 άνεργοι. Ανέφερε, επίσης, ότι τα δημόσια ταμεία θα χάσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια περισσότερα από τα 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος από τους νέους καναλάρχες.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ενώ παλιότερα ερχόταν στα συλλαλητήρια, ενώ συνομιλούσε με τα συνδικάτα, ενώ πήρε τις προτάσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και τις παρουσίασε ως το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», εντούτοις είναι ο μόνος πρωθυπουργός που δεν συνάντησε καμία συνδικαλιστική οργάνωση, ούτε καν τη ΓΣΕΕ. «Έφτασε στο σημείο να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων, σε συναπόφαση με τους εργοδότες», σημείωσε.

Ο κ. Τσαραμπουλίδης κατήγγειλε την κυβέρνηση και για τις ιδιωτικοποιήσεις.«Κάποτε ήταν μαζί μας κατά της πώλησης του λιμανιού και τώρα το ξεπουλάνε, ενώ έβαλαν στο κάδρο των πωλήσεων και την ΕΥΑΘ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Προσέθεσε ότι και η ΕΛΒΟ οδεύει προς πώληση καθώς όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση δια του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, δεν τα τήρησε και δίνει μόλις 3 με 4 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν τα λειτουργικά έξοδα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του ΟΑΣΘ ο κ. Τσαραμπουλίδης επιτέθηκε στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη λέγοντας ότι συκοφαντεί τον ΟΑΣΘ χωρίς στοιχεία και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει κι άλλο τους μισθούς των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα υπουργεία δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα στον ΟΑΣΘ ο κ. Τσαραμπουλίδης είπε ότι «το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’ που ήταν θυγατρική του ΣΥΡΙΖΑ τώρα το υιοθέτησε η κυβέρνηση».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης λέγοντας ότι «έχει διαλέξει το δρόμο της φοροεπιδρομής»και εκτίμησε ότι «θα τους δούμε με ‘πόνο ψυχής’ και ‘κλάματα’ να υπογράφουν και άλλα μέτρα».  

Η ανεργία στη Β. Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας Γιώργος Σαβρίδης είπε ότι η ανεργία στο νομό υπερβαίνει το 40%, «ο μισός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει, η πόλη θυμίζει εποχή 1960».

Ο κ. Σαβρίδης ανέφερε πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 έκλεισαν στο νομό Δράμας 118 επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστας Σιάκος είπε ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη σε ανεργία περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Φλώρινα το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 39%, αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνά το 40% και στους νέους το 70%. Ανέφερε επίσης ότι από το 2009 μέχρι τώρα έκλεισαν στο νομό 2.000 επιχειρήσεις από τις 4.300 που υπήρχαν.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξάνδρειας Ημαθίας Θεοδώρα Γιοβανοπούλου ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην περιοχή ξεπέρασε το 50%. Λόγω των καταστροφών στις αγροτικές καλλιέργειες τα εποχιακά εργοστάσια (κονσερβάδικα) υπολειτούργησαν με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν ούτε τα 50 ένσημα που χρειάζονται για την περίθαλψή τους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας είπε ότι η ανεργία στο νομό έχει ξεπεράσει το 70%, οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 7.000 και για πρώτη φορά ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. «Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αυτό δεν είναι αριστερά», είπε ο κ. Μαλέας.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου ανέφερε πως η επίσημη ανεργία φτάνει στο 30% αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη. Κατήγγειλε φαινόμενα μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, 4ωρη εργασία με αμοιβές 170 και 200 ευρώ ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν 10ωρα και αναφέρθηκε και σε πολύ γνωστή εταιρεία οδικής βοήθειας η οποία έχει 20 μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Άρης Κουρκούτας είπε ότι η ανεργία ξεπέρασε το 40% και στους νέους κάτω των 25 χρόνων είναι πάνω από 60%. Ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν δραματικά οι εργολαβίες στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους. Τέλος, είπε, ότι το 2015 έκλεισαν 1.870 επιχειρήσεις στο νομό και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 άλλες 510.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας – Αλμωπίας Νίκος Γκοτζαμάνης τόνισε πως η Έδεσσα είναι πλέον, πόλη συνταξιούχων. Η ανεργία φτάνει στο 35% και στους νέους πάνω από 60%. Ο κ. Γκοτζαμάνης αναφέρθηκε στις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και κατήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του τομέα Καθαριότητας του δήμου Έδεσσας εξ’ αιτίας της οποίας προέκυψαν και νέου άνεργοι.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης είπε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία βρίσκεται στο 37,5% αλλά η πραγματική αγγίζει το 42%. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ολόκληρα χωριά, όπως ο Κένταυρος έχουν μετακομίσει στο Κατάρ για να δουλέψουν σε οικοδομές.

Ο εκπρόσωπος από το Πανεργατικό Εδέσσης Μιχάλης Ζούκος είπε ότι η ανεργία στην περιοχή είναι στο 30% αλλά στους νέους φτάνει ως και στο 70%.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Αλπιδόπουλος είπε ότι στα 7 χρόνια των μνημονίων έκλεισαν στο νομό περί τις 7.500 επιχειρήσεις με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 36%. «Είμαστε ο προτελευταίος νομός ως προς την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε ο κ. Αλπιδόπουλος.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Θόδωρος Αδαλής επισήμανε ότι το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 20%, όσο και πέρυσι. Κατήγγειλε όμως ότι έχει διογκωθεί η ανασφάλιστη εργασία, κυρίως στον τουριστικό κλάδο όπως και ότι υπάρχουν μισθοί 400 ευρώ για 13 και 14 ώρες δουλειάς την ημέρα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Τάσος Καπνίδης είπε ότι η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 30% με την πραγματική να υπερβαίνει το 40%.

Κατήγγειλε φαινόμενα μαύρης και εκ περιτροπής εργασίας και ζήτησε να τοποθετηθούν διόδια στις εξόδους προς Βουλγαρία και FYROM προκειμένου, όπως είπε, να πάψει το φαινόμενο κάτοικοι του νομού Κιλκίς να μεταβαίνουν στις γειτονικές χώρες για την προμήθεια ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης τα οποία είναι εκεί φθηνότερα.

Όλοι οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων απηύθυναν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο το οποίο θα γίνει το Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα:«Νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση – Η απάντηση του κόσμου της εργασίας». Ομιλητές θα είναι οι Γιάννης Κουκιάδης, Άρις Καζάκος και ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργίτης.

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ politesaristoteli.blogspot: Ακόμη μια τρανή απόδειξη για το πόσο αγαθή τύχη έχουμε στην Χαλκιδική της παράλληλης συνύπαρξης των μεταλλείων με τον τουρισμό. Και πόσο ακόμη λιγότερη θα ήταν η ανεργία στον τόπο, αν η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε αυτή την Εμμονική παρελκυστική τακτική και συμπεριφορά απέναντι στην μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει στην χώρα. Τουλάχιστον 1.000 άνεργοι θα είχαν βρει μια θέση εργασίας… Ψιλά γράμματα όμως αυτά για εκείνους που βλέπουν ανάπτυξη μέσω από επιδοματικές πολιτικές…

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.com/, από  voria.gr, 7/9/2018]