ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΘΕΣΜΩΝ – ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΘ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Ένα διαπραγματευτικό επιτελείο το οποίο να δίνει το στίγμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και τοποθετήσεις στη ΔΕΘ συμβατές με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας θέλουν να δουν όχι μόνο οι θεσμοί – που έσπευσαν να προαναγγείλουν μία fast track αξιολόγηση – αλλά και οι επενδυτές που παρακολουθούν στενά τα πρώτα βήματα της μετά – μνημονιακής πορείας της χώρας.

Η πρώτη ένδειξη προθέσεων της κυβέρνησης θεωρείται ότι θα είναι ο φημολογούμενος ανασχηματισμός (ο οποίος πλέον εκτιμάται ότι μεταφέρεται για την επόμενη εβδομάδα). “Επιθυμητό είναι οι συνομιλητές της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής στην Ελλάδα να συνεχίσουν να μιλούν στην ίδια γλώσσα”, αναφέρουν πηγές των Θεσμών.

Όσον αφορά στο πλαίσιο βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η πρώτη αυτή μεταμνημονιακή διαπραγμάτευση (που ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή από ότι αρχικά σχεδιαζόταν), οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν την κάθοδο. Πολλά όμως θα κριθούν και από το “πνεύμα” των εξαγγελιών των επόμενων εβδομάδων με τελικό σταθμό τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου ενόψει και του ανασχηματισμού έχει κρατήσει κλειστά τα “χαρτιά” του το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το τελικό μείγμα των μέτρων που θα επιχειρηθεί να ενεργοποιηθούν μέσω του μερίσματος του 2018 αλλά και του δημοσιονομικού χώρου του 2019. Τις προηγούμενες εβδομάδες πάντως τα σενάρια που είχαν διαρρεύσει μέσω πολιτικών πηγών περιελάμβαναν μία ευρεία γκάμα προτάσεων κοινωνικών παροχών και φόρο-αντιμέτρων. Και βεβαίως το κυβερνητικό αίτημα για αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα για 1 περίπου εβδομάδα, με στόχο να τσεκάρουν όχι μόνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και την πρόοδο σε όλο το πλέγμα των προαπαιτούμενων που έχουν οριστεί για τους επόμενους μήνες. Ειδική σημασία θα δώσουν όμως στα έσοδα και τις δαπάνες, προκειμένου να κρίνουν αν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου Προϋπολογισμού για το 2019 που θα καταθέσει η Ελλάδα στην Βουλή την 1η Οκτωβρίου (αλλά και στις Βρυξέλλες στις 15 Οκτωβρίου ούτως ώστε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο).

Αναφορικά με τους επενδυτές (που επιθυμεί να προσελκύσει η κυβέρνηση) αλλά και με τις αγορές (των οποίων η πόρτα παραμένει ακόμη κλειστή), η συνέπεια για την εφαρμογή και για την διατήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι επίσης το ζητούμενο. Ειδικά αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν ότι είναι προϋπόθεση για την αύξηση της ζήτησης στην οικονομία και την διασφάλιση έτσι της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 22/8/2018]