ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Το υπ. Ενέργειας δεν έχει συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση του 2016 – Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε πρόκειται να εκδοθούν οι άδειες

Με μία κίνηση κατά βάση διεκπεραιωτική και λιγότερο ουσιαστική συνεχίζεται η πολιτική της κυβέρνησης επί της πολυσυζητημένης επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική. Λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε απόφαση με την οποία εγκρίνεται η τεχνική μελέτη της νέας μονάδας εμπλουτισμού στη θέση Μαντέμ Λάκκος (προσάρτημα 5) της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας». Πρόκειται για απόφαση η οποία προβλεπόταν να υπογράφει με βάση το τελευταίο πόρισμα του Συμβουλίου της Επικράτειας, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η δημόσια διοίκηση δεν είχε συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία είχε εκδοθεί δύο χρόνια πριν, το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σχετικές προσφυγές της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ είχαν εκδοθεί οι αποφάσεις 217/2016, 218/2016 και 221/2016. Στις 9 Νοεμβρίου 2017 η «Ελληνικός Χρυσός» ζήτησε από το ΣτΕ να ελέγξει τη συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση 221/2016. Το ΣτΕ, όπως προκύπτει από το πρακτικό συνεδρίασης της 11/2018 απεφάνθη πως η διοίκηση παρέλειψε να συμμορφωθεί με την εν λόγω δικαστική απόφαση και κλήθηκε να το πράξει αυτό εντός τριμήνου από την κοινοποίηση του προαναφερθέντος πρακτικού.

Από την επικοινωνία της «Κ» τόσο με την «Ελληνικός Χρυσός» όσο και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκύπτει ότι αφενός από μόνη της δεν πρόκειται για μια καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του έργου απόφαση και αφετέρου ότι το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην έκδοση των λοιπών εκκρεμών αδειών που αφορούν τις Σκουριές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία, εκκρεμούν οι ακόλουθες άδειες:

  • Η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών
  • Η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων
  • Η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών
  • Η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών
  • Η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου

Από τις παραπάνω άδειες, μέρος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικράτειας, βάσει της οποίας είχε δικαιωθεί η «Ελληνικός Χρυσός», είναι και η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου (προσάρτημα 6) και μένει να δούμε εάν το υπουργείο θα προχωρήσει στην έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, τουλάχιστον για τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας.

Εκπρόσωπος της εταιρείας σε επικοινωνία με την «Κ» χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας η «Ελληνικός Χρυσός» δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε πρόκειται να εκδοθούν οι άδειες. Υπενθυμίζεται πως οι εργασίες στις Σκουριές έχουν ανασταλεί από τις 9 Νοεμβρίου 2017, καθώς είχε «παγώσει» η έκδοση των αδειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαιτησίας στην οποία είχε προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση της διαιτησίας εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο και βάσει αυτής απορρίφθηκε το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με το οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο της μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων.

Με την απόφαση αυτή θεωρήθηκε τότε ότι άνοιγε ο δρόμος για την έκδοση των δευτερευουσών αδειών, κάτι, όμως, που φαίνεται ότι στην πράξη δεν ισχύει..

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Δήμητρας Μανιφάβα, 21/8/2018]