ΦΟΡΟΙ 30 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ “ΦΕΣΙΑ” 4 ΔΙΣ. ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αντιμέτωπος με ένα βουνό φόρους, με “σαφάρι” ελέγχων, αλλά και με κρατική απραξία στο πεδίο της αποπληρωμής των “φεσιών” 4 δισ. ευρώ, που πλέον παίρνουν μετάθεση για Δεκέμβριο και… βάλε, βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος. Η θερινή “φοροκαταιγίδα” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με συνολικό εισπρακτικό στόχο 28,6 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο.

Ωστόσο, για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, πολύ κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες στις οποίες έχει “ποντάρει” πολλά. Η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, η ολοκλήρωση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού στο τέλος Σεπτεμβρίου (για να κατατεθεί στις 15/10 στις Βρυξέλλες) και η μεγάλη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και αντίμετρα, βασίζονται στις εισπρακτικές επιδόσεις αυτών των ημερών. Θεωρείται αναγκαία μια βελτίωση στις εισπράξεις για να υπάρξει το υπερπλεόνασμα που θέλει να χρησιμοποιήσει ως “όπλο” η κυβέρνηση.

Καυτός Αύγουστος

Έτσι, το επόμενο κρας τεστ είναι τα στοιχεία του Αυγούστου που “βαραίνουν” κυρίως τον επιχειρηματικό κόσμο. Πριν από το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί η 2η δόση (3η δόση για όσους υπέβαλαν δήλωση πριν από την παράταση που δόθηκε τον Ιούνιο) φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Οι δόσεις είναι 5 ή 6 ανάλογα με τον χρόνο υποβολής και το ΥΠΟΙΚ προσδοκά να λάβει συνολικά 3,3 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο (το πρώτο εξάμηνο εισέπραξε 91 εκατ. ευρώ). Επίσης, οι επιχειρήσεις που τηρούν 2πλογραφικά βιβλία θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι το τέλος του μήνα και περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο οι υποχρεώσεις πυκνώνουν μαζί με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από τα οποία το κράτος υπολογίζει να λάβει 2,9 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2ο εξάμηνο (οι δόσεις θα επεκτείνονται έως και τον Ιανουάριο του 2019). Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί και η 2η (επί συνόλου 3) δόση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, που είναι και το “βαρύ πυροβολικό” με προσδοκώμενα έσοδα 5,3 δισ. ευρώ το β’ εξάμηνο προκειμένου να βγει ο “λογαριασμός”. Η 3η δόση στα φυσικά πρόσωπα έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο ενώ μετά έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας για 1 δισ. ευρώ.

Από ΦΠΑ η κυβέρνηση περιμένει να λάβει 8,25 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο ενώ από τους έμμεσους φόρους συνολικά οι εισπράξεις του 2018 υπολογίστηκαν στο Μεσοπρόθεσμο σε 27 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,28 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο.

Πολύ μεγάλο βάρος δίδεται στους έμμεσους φόρους, με την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε εκτεταμένους ελέγχους αλλά και σε “καταιγίδα” ειδοποιητηρίων για επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τα οποία φαίνεται να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Κρατικά “φέσια”

Την ώρα όμως που το “κράτος” απαιτεί από τους πολίτες και την αγορά να πληρώσουν, την ίδια στιγμή το ίδιο δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν μία πάρα πολύ αργή πορεία αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι δόθηκαν όλα τα ποσά από τον ESM (7 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο). Η εξ αναβολής δέσμευση για εξόφληση όλων των οφειλών τον Ιούνιο “μεταφέρθηκε” για τον Δεκέμβριο και έγινε προαπαιτούμενα της “ενισχυμένης εποπτείας”.

Τα “φέσια” επισήμως είναι 3 δισ. ευρώ περίπου με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει το ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, οι “θεσμοί” στις μετρήσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα ανεβάζουν το ποσό στα 4 δισ. ευρώ περιλαμβάνοντας και ποσά που δεν προσμετρώνται στον επίσημο “λογαριασμό”, όπως είναι οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν εγκριθεί.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 12/8/2018]