ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ

Βασικοί μισθοί και ημερομίσθια στα προ κρίσης επίπεδα

Την νέα Συλλογική Σύμβαση υπέγραψαν τελικά οι μεταλλωρύχοι, ενώ, όπως δηλώνουν, είναι αρκετά ευχαριστημένοι, καθώς περιλαμβάνονται αρκετά από τα χρόνια αιτήματά τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, μετά από επίμονη και εξαντλητική πολύμηνη διαδικασία διεκδίκησης 17 μηνών, οι εργαζόμενοι του κλάδου απέκτησαν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, έπειτα από αρκετά χρόνια (από το 2011 )

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα κυριότερα σημεία της νέας ΣΣΕ είναι η διάρκειά της (διετής και συγκεκριμένα από 10/3/2017 έως 10/3/2019). Ενώ όλες οι προηγούμενες ΣΣΕ του κλάδου ήταν ομοιοεπαγγελματικές, στη νέα που υπεγράφη έγινε απαλοιφή του όρου ομοιοεπαγγελματική, έχοντας αποκτήσει σαφή χαρακτηριστικά κλαδικής σύμβασης εργασίας και βάζοντας νέα δεδομένα για τις επόμενες ΣΣΕ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες που εργάζονται στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου.

Ήδη, στη νέα ΣΣΕ που υπογράφηκε έχουν προστεθεί σημαντικές ειδικότητες που δεν υπήρχαν σε προηγούμενες ΣΣΕ . Στο κομμάτι της μισθοδοσίας επισημαίνουν ότι οι βασικοί μισθοί και τα ημερομίσθια παρέμειναν στην προ κρίσης εποχή. Εκτός του επιδόματος πολυετίας, το οποίο παραμένει παγωμένο έως το 2012, βάσει της 6ΠΥΣ 14/2/2012, όλο το υπόλοιπο θεσμικό πλαίσιο και τα επιδόματα όχι μόνο παρέμειναν στην προ κρίσης περίοδο, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύθηκαν.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Μ. Ξυπνητού, 3/08/2018]