ΜΕ ΤΟΝ … ΑΡΑΜΠΑ ΟΙ FAST Τ RACK ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με τον… αραμπα οι Fast Τrack επενδύσεις. Μόνο 15 έχουν ήδη εγκριθεί – Εντάσσονται με ρυθμό 2 ανά έτος!  Οι αλλαγές που προωθούνται με έμφαση στην βιομηχανία που προς το παρόν είναι «απούσα»

Μία νέα σειρά από «μερεμέτια» έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασιστεί για το φιλόδοξο σχέδιο «Fast Track επενδύσεων». Ο λόγος για το σχήμα ταχείας αδειοδότησης σημαντικών έργων μέσα σε δεσμευτικές προθεσμίες οι οποίες όμως εκ του αποτελέσματος, ουδέποτε τηρήθηκαν.

Σήμερα, σε λίστα αναμονής βρίσκονται μόλις 8 επιχειρηματικά σχέδια τα οποία πιθανότατα θα… μεταβούν στο νέο καθεστώς. Περιλαμβάνουν κυρίως τουριστικά καταλύματα, εμπορικά κέντρα και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία επένδυση στον βασικό… στόχο της διαδικασίας Fast Track, στην μεταποίηση. Άλλες 3 αιτήσεις που έγιναν, έχουν απορριφθεί στο πρώτο στάδιο «διαλογής» (η απόρριψη έγινε το 2013).

Όσο για την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή που εγκρίνει τα έργα, συνεδρίασε για τελευταία φορά τον προηγούμενο Ιανουάριο. Ενέκρινε την ένταξη της επένδυσης της VODAFON ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ. για την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιόκτητου δικτύου σταθερής τηλεφωνίας Νέας Γενιάς σε Δήμους της χώρας αλλά και της ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε. για την κατασκευή πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στον Σκορπιό.

Αλλά και στο παρελθόν ο ρυθμός εγκρίσεων ήταν εξαιρετικά αργός: Κατά μέσο όρο ενέκρινε 2 έργα ανά έτος, το σύνολο 15 μέχρι σήμερα.

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της μεταμνημονιακής αναπτυξιακής στρατηγικής προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Στόχος είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να άρει τα προσκόμματα που περιόριζαν την αποτελεσματικότητα προώθησης στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων.

Κομβικό σημείο των αλλαγών είναι η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων. Έτσι επιχειρείται να αντιμετωπισθούν τα «κρούσματα» κενών στις διαδικασίες, διπλών ενεργειών και ασυνεπειών. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν εισαγωγή κατηγοριών και ορισμό των επενδύσεων που θα μπορούν να ενταχθούν και προσδιορισμό ξεχωριστών κινήτρων για κάθε κατηγορία επενδύσεων.

Επίσης, προωθείται ο έλεγχος των διαδικασιών και η εφαρμογή του νόμου μέσω της ανάθεσης και ανάληψης ευθυνών και υποχρεώσεων και από τα δύο μέρη: Τον επενδυτή και το κράτος. Στόχος ο συντονισμός των εργασιών διαφόρων οργανισμών με τον εξορθολογισμό της αδειοδότησης και τον καθορισμό αυστηρών προθεσμιών. Το νέο σχήμα θα συντονισθεί με την νεοϊδρυθείσα ειδική ομάδα (Task Force) που τελεί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και στόχο έχει να επιταχύνει τις επενδύσεις, να αντιμετωπίζει τα σημεία συμφόρησης και να βελτιώνει το νομικό πλαίσιο όποτε είναι απαραίτητο

Στο ράφι

Πάντως, ενώ τα δύο έργα που εντάχθηκαν φέτος φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, μεταξύ των υπολοίπων (επί συνόλου 14 έργων που έχουν ενταχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα) τα περισσότερα έχουν μείνει στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επενδύσεις στα Χρυσωρυχεία Θράκης (δημιουργία μεταλλευτικών εγκαταστάσεων για την εξόρυξη και αξιοποίηση της χρυσοφόρου μεταλλοφορίας στο Δήμο Αλεξανδρούπολης στο Νομό Έβρο που εγκρίθηκε το 2012). Η εταιρία ανήκει κατά 100% στην Καναδική μεταλλευτική εταιρία χρυσού Eldorado Gold.

Στις επενδύσεις που έχουν εγκριθεί περιλαμβάνεται και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών (2 επενδύσεις της SOLAR CONCEPT Α.Ε. συμφερόντων του Δημήτριου Παναγάκου, μία της ΣΙΛΣΙΟ ΦΩΤΟ ΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε. του ομίλου Κοπελούζου και μία της BRITE HELLAS).

Επίσης υπάρχει σειρά επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο από την «Loyalward Ltd.» (θυγατρική του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Ομίλου Minoan Group Pic.), την PRAVITA ESTATE, την MIND-COMPASS OVERSEAS Α.Ε, την KEPAMEIA Α.Ε. και την ELOUNDA HILLS. Και βέβαια, η LAMDA OLYMPIA VILLAGE A.E., το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο «THE MALL ATHENS» που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014.

Από τον- Παμπούκη μέχρι το σήμερα: Η διαδικασία και τα κίνητρα

Το καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων – «οροσήμων» για την οικονομία που θα γίνονταν με ειδικό καθεστώς, διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το 2010 επί υπουργίας Χάρη Παμπούκη και υπέστη έκτοτε 4 τροποποιήσεις (το 2012 και το 2014), χωρίς όμως να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τυπικά, η διαδικασία Fast Track επιταχύνει την αδειοδότηση μίας επένδυσης με αποκλειστικές προθεσμίες τις οποίες η δημόσια διοίκηση οφείλει να τηρεί. Στην ουσία, αυτό δεν γίνεται καθώς για παράδειγμα η εισήγηση της έγκρισης από Διυπουργική Επιτροπή σε 15 ημέρες έχει ανατραπεί στην… πράξη από την στιγμή που δεν συνεδριάζει επί μήνες για να εγκρίνει νέα έργα.

Ως Στρατηγικές Επενδύσεις νοούνται οι παραγωγικές επενδύσεις που επιφέρουν αποτελέσματα σημαντικής εντάσεως στην οικονομία. Πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί όμως να έχουν και χαμηλότερο κόστος υπό όρους: Πάνω από 5 εκατ. για επιχειρηματικά πάρκα, πάνω από 15 εκατ. για τον τομέα της βιομηχανίας, πάνω από 40 εκατομμύρια αν δημιουργούν πάνω από 120 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όριο αν δημιουργούνται 150 νέες θέσεις ή διατηρούνται κατά βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.

Την ευθύνη της έγκρισης έχει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, μετά από ένα πρώτο «ξεκαθάρισμα» που γίνεται από την «Enterprise Greece».

Προβλέπονται ως κίνητρα ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, όπως η παγιοποίηση του φορολογικού καθεστώτος για συγκεκριμένο διάστημα, η διενέργεια αφορολόγητων αποθεματικών κ.α.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 3/8/2018]