ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ “ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ”

Ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση του ανασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt σχολιάζει ότι “ο Τσίπρας σχηματίζει την ομάδα του για τη ‘μητέρα των μαχών'”, δανειζόμενος έκφραση του έλληνα πρωθυπουργού για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας “προσπαθεί με τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου να δώσει στην κυβέρνησή του τη νέα ώθηση που χρειάζεται. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές (σ.σ. για την κυβέρνηση)”.

Ο γερμανός ανταποκριτής σχολιάζει πάντως ότι “είναι απίθανο η μερικώς ανανεωμένη ομάδα να δώσει τη μεγάλη ώθηση που χρειάζεται πραγματικά η κυβέρνηση. […] Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι με μερικές αλλαγές προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα γυρίσει σελίδα (σ.σ. ανατρέποντας τις αρνητικές δημοσκοπήσεις). Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει οικονομικά περιθώρια να μειώσει τα φορολογικά βάρη. Τι ακριβώς σκέφτεται, δεν το είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο υποσχέθηκε ότι ‘είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις'”. Η HB αναφέρεται στην εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι “προέρχεται από το ΚΚΕ. Είναι ένας παλιός, δοκιμασμένος κομματικός στρατιώτης και βαθιά ριζωμένος στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. […] Τώρα καλείται να αναλάβει το καθήκον να αποκαταστήσει τον ιδιαίτερα παραμελημένο κομματικό μηχανισμό ενόψει των επόμενων εκλογών. Αυτό δεν θα είναι εύκολο διότι ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται αποπροσανατολισμένος. Όπως ο Τσίπρας προσωπικά, έτσι και το κόμμα διάνυσε τα προηγούμενα χρόνια μια δύσκολη διαδρομή με πολλές μεταστροφές”.

Ο ανταποκριτής παρατηρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί πλέον να “οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το πολιτικό κέντρο. Στο τέλος αυτής της πολιτικής πορείας θα μπορούσε να βρίσκεται ένα με την ευρεία έννοια σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο Τσίπρας το έχει αντιληφθεί: Πρέπει να μετατοπίσει το κόμμα εκεί όπου μπορεί να αποκομίσει ψήφους”.

FAZ: Αμφιλεγόμενη ελληνοκινεζική συνεργασία

Με επιφύλαξη βλέπει η Frankfurter Allgemeine Zeitung το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας, Κοτζιάς και Ουάνγκ Γι αντίστοιχα, κατά την επίσκεψη του έλληνα υπουργού στην Κίνα. “Η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της ΕΕ”, παρατηρεί η εφημερίδα της Φραγκφούρτης.

Η FAZ σχολιάζει: “Στην πραγματικότητα τα κράτη της ΕΕ είχαν συνεννοηθεί να μην το ξανακάνουν. Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα υπέγραψε τώρα μια δήλωση προθέσεων με την Κίνα για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Με αυτόν τρόπο η Αθήνα διαχωρίζει τη θέση της από την ομοφωνία που είχαν επιτύχει οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στο Πεκίνο, με εξαίρεση την Ουγγαρία, τον περασμένο Μάρτιο”. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι πρεσβευτές είχαν ζητήσει τότε μεταξύ άλλων ενιαία στάση των κρατών μελών απέναντι στο μνημόνιο συνεργασίας με την Κίνα. Επίσης υπογραμμίζει ότι η κριτική  κατά του μνημονίου έγκειται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι “έχει υπαγορευθεί λέξη προς λέξη από το Πεκίνο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο”.

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι “η Ελλάδα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στις κινεζικές διαθέσεις. Η Αθήνα απέτρεψε τον Ιούνιο του 2017 μια κοινή δήλωση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Επίσης συνέβαλε το 2015 στην αποδυνάμωση μιας τοποθέτησης της ΕΕ σχετικά με τις κινεζικές αξιώσεις στην Νοτιοκινεζική Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί περισσότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τη συνεργασία με την Κίνα”, υπογραμμίζει η FAZ.

Επικριτές του Ερντογάν ψάχνουν καταφύγιο στην Ελλάδα

Στον αυξανόμενο αριθμό Τούρκων που καταφεύγουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα τους, αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου. Η Handelsblatt επισημαίνει σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα στην ιστοσελίδα της ότι “τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν”. Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφέρει ότι “χιλιάδες Τούρκοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Στο μεταξύ έρχονται συχνά με παράνομο τρόπο”. Ο γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην περίπτωση της Λεϊλά Μπιρλίκ, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που “ήρθε (σ.σ. προ ημερών) με τη βοήθεια του σκοταδιού στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο”. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τους “δεκάδες χιλιάδες σύρους, ιρακινούς και αφγανούς πρόσφυγες πολέμου που διέσχισαν το ποτάμι τα περασμένα χρόνια […] η Λεϊλά Μπιρλίκ δεν τράπηκε σε φυγή εξαιτίας του πολέμου. Διέφυγε από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διώκει αμείλικτα τους επικριτές και τους πολιτικούς του αντιπάλους”.

Η HB αναφέρει ότι η κούρδισσα πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί το 2016 μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του HDP με τις κατηγορίες της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της συμμετοχής στο απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK. Παρά την προσωρινή αποφυλάκισή της τον Ιανουάριο του 2017 όμως, οι τουρκικές αρχές της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα παρακρατώντας το διαβατήριό της. “Η διαφυγή της οδήγησε σε πηχυαίους τίτλους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση της Μπιρλίκ προκαλεί πονοκέφαλο στους έλληνες διπλωμάτες. Ολοένα και περισσότεροι τούρκοι επικριτές του καθεστώτος αναζητούν στην Ελλάδα προστασία από διώξεις. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υποδέχεται ‘πραξικοπηματίες’ και ‘τρομοκράτες’. Η διαφυγή της γνωστής κούρδισσας πολιτικού ενδέχεται […] να επιβαρύνει επιπλέον τις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Ο ανταποκριτής της HB διαπιστώνει ότι η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα αποκλιμάκωσε μόνον προσωρινά τις διμερείς εντάσεις. “Τώρα υπάρχουν νέες εντάσεις” υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στους τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να δείχνει ότι Τούρκοι που αναζητούν άσυλο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου 3.189 τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα – και η τάση είναι ανοδική”.

Έκθεση φωτογραφίας για τη Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο με… παραλείψεις

Η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμού, οι οποίες είναι φέτος αφιερωμένες στη Θεσσαλονίκη. Ο γερμανός αρθρογράφος θεωρεί ανεπαρκές το υλικό που εκτίθεται, λέγοντας ότι η έκθεση δεν έχει συμπεριλάβει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης.

“Μια έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης παρακάμπτει τα δύσκολα ζητήματα, ωστόσο μεταδίδει μια αίσθηση της συχνά βάναυσης πραγματικότητας πίσω από το ειδυλλιακό σκηνικό”, γράφει η TAZ και υπογραμμίζει: “Ξενίζει το γεγονός ότι για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που εκτιμάται ότι στοίχισε στην Ελλάδα από 500.000 έως 800.000 ανθρώπινες ζωές, προβλέφθηκε μόνο μία και μοναδική θέση για φωτογραφία: είναι η εικόνα ενός γερμανού αξιωματικού που είχε φωτογραφηθεί το 1944 μπροστά στην Εθνική Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη να χαμογελάει ενώ ένας ζωγράφος του δρόμου φτιάχνει το πορτραίτο του. Επίσης, το άλλοτε μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο του κόσμου με πάνω από 300.000 τάφους, το οποίο κατάσχεσαν οι ναζί κατόπιν συμβουλής της δημοτικής διοίκησης το 1942 και πάνω στο οποίο κτίστηκε μεταπολεμικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο -μια ανοιχτή πληγή του μέχρι σήμερα απωθημένου παρελθόντος της Θεσσαλονίκης- ούτε αυτό παρουσιάζεται”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Άρη Καλτιριμτζή, από Deutsche Welle, 29/8/2018]