ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ELDORADO GOLD

Σύμφωνα με την Eldorado Gold, καθυστερεί αδικαιολόγητα η χορήγηση αδειών «ρουτίνας», όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Ελληνικός Χρυσός, που αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τη μελέτη για την εναπόθεση των τελμάτων κ.ά. στις Σκουριές. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να εγείρει νέα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στη Δικαιοσύνη σχεδιάζει να προσφύγει εκ νέου η διοίκηση της Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, για την επίλυση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν όσον αφορά την αδειοδότηση του έργου στις Σκουριές. Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του β ’τριμήνου του 2018, «η Eldorado Gold συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις εκκρεμείς άδειες που απαιτούνται για την προώθηση του συγκεκριμένου έργου». «Ωστόσο», όπως επισημάνθηκε στην ανακοίνωση, «η εταιρεία δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πότε μπορούν να εκδοθούν οι άδειες». Και στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «η Eldorado Gold αξιολογεί τις επιλογές που της δίνει ο νόμος σε σχέση με αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τη διοίκηση «η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη των περιουσιακών στοιχείων της Κασσάνδρας, συμπεριλαμβανομένων των Σκουριών, σύμφωνα με τις συμβατικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της. Οι Σκουριές παραμένουν ένα έργο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης αλλά απαιτεί διάλογο συνεργασίας με την κυβέρνηση και σαφή ορίζοντα προκειμένου να διατεθούν περαιτέρω κεφάλαια για την υλοποίησή του». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση σχετικά με την προοπτική νέας προσφυγής στη Δικαιοσύνη από την Eldorado Gold, ούτε με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του σχετικά πρόσφατου Διαιτητικού Δικαστηρίου (Απρίλιος 2018) ήταν υπέρ της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της Eldorado Gold, με τη διαπίστωση ότι η εταιρεία δεν παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης Μεταβίβασης με το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές η απόφαση αυτή άνοιγε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης της καναδικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του έργου των Σκουριών. Ωστόσο, στην πράξη τα προσκόμματα παραμένουν και η διελκυστίνδα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σχετικά με τη χορήγηση των αδειών ρουτίνας -όπως έχουν χαρακτηριστεί από την Ελληνικός Χρυσός, που αφορούν κατά κύριο λόγο το εργοτάξιο των Σκουριών (εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, μελέτη για την εναπόθεση των τελμάτων κ.λπ.)- που εκκρεμεί εδώ και μήνες, και κατά τη γνώμη τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα το πάγωμα των εργασιών στις Σκουριές, την απόλυση εργαζομένων και την καθυστέρηση της επένδυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν τούτων το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να εγείρει νέα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και θέματα δικαιωμάτων που αφορούν άλλου τύπου διαδικασίες, τα οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι των συζητήσεων, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση της καναδικής πολυεθνικής.

Να σημειωθεί ότι το 2017, κατά το ξέσπασμα παρόμοιας έντασης μεταξύ της Eldorado Gold και της ελληνικής κυβέρνησης, είχε τεθεί το ενδεχόμενο προσφυγής της εταιρείας στα διεθνή δικαστήρια και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων δισεκατομμυρίων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας George Burns, ήταν ένα τρίμηνο με ισχυρή παραγωγή και προσανατολισμό προς τις 330.000- 340.000 ουγκιές χρυσού στα 580-630 δολ. ανά ουγκιά. Όπως σημείωσε ο κ. Burns στόχος είναι η ετήσια παραγωγή να φτάσει τις 600.000 ουγκιές έως το 2021. Τα έσοδα του β’ τριμήνου 2018 διαμορφώθηκαν στα 153,2 εκατ. δολ. έναντι 82,7 εκατ. δολ. (α’ εξάμηνο 2018 στα 285,1 εκατ. δολ. έναντι 194,6 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017). Στο β’ τρίμηνο η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 24,4 εκατ. δολ. έναντι κερδών 11,2 εκατ. δολ. το 2017 και στο εξάμηνο ζημιές 15,7 εκατ. δολ. έναντι κερδών 15 εκατ. δολ. το 2017 και λόγω των προβλημάτων στην αγορά της Τουρκίας, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Στην Ελλάδα υψηλές ήταν οι αποδόσεις της Ολυμπιάδας, ενώ στις Σκουριές συνεχίζεται η συντήρηση του εργοταξίου.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, 28/07/2018]