ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΕΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων απηύθυνε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης στο χρέος.

“Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της”, τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Προειδοποίησε εξάλλου ότι εάν υπάρξει υπαναχώρηση στις μεταρρυθμίσεις “ορισμένα από τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν”.

“Η Αθήνα θα παραμείνει υπό την αυστηρή εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθούν πλήρως όλα τα δάνεια”, πρόσθεσε.

Τόνισε εξάλλου ότι η Ελλάδα γνωρίζει πώς οι χρηματοοικονομικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν συνεχώς και θα αξιολογούν τη χώρα, όπως και τις υπόλοιπες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα. “Αυτό που είναι σημαντικό για την αγορά είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας να συνεχίσει να έχει στόχο την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος”, ανέφερε.

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε πάντως την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

“Οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων από προγράμματα διάσωσης, εφόσον  τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους κατανέμονται σε πολλά έτη και δεν ξεπερνούν το όριο του 15% με 20% του ΑΕΠ”, δήλωσε και πρόσθεσε: “η ίδια η Γερμανία επωφελήθηκε από την κατανομή των κόστους εξυπηρέτησης σε πολλά έτη. Μόνο το 2010 [η Γερμανία] αποπλήρωσε την τελευταία δόση της συμφωνία του Λονδίνου του 1953 στο γερμανικό χρέος – 57 χρόνια αργότερα”.

“Ο στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να δημιουργηθεί μια νέα βάση για υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του ESM. “Αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά επίσης προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ESM. Ο ESM είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, οι δύο πλευρές έχουν δανείσει €189 δισ. στην Ελλάδα. Αυτό είναι περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από το μισό του δημόσιου χρέους”.

Η Ελλάδα ανέστρεψε σημαντικές μεταρρυθμίσεις το 2015

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν, όπως ανέφερε, η Ελλάδα “ανέστρεψε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις”, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και πάλι σε ύφεση.

“Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να βρίσκεται σε πρόγραμμα του ESM. Υπάρχουν τρεις λόγοι που η Ελλάδα χρειάστηκε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα: πρώτα, τα προβλήματα στην αρχή της κρίσης στην Ελλάδα ήταν πολύ βαθύτερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας ήταν πιο αδύναμη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Και τέλος, δυστυχώς, η χώρα ανέστρεψε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια προσπάθεια να σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα της χώρας υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στη χώρα περίπου 86 δισ. ευρώ”, ανέφερε στην ομιλία του.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, “η Ελλάδα μπορεί να δείξει εντυπωσιακή πρόοδο”.

“Οι μισθοί μειώθηκαν κατά 20% με 30%. Αυτό ήταν αναγκαίο, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα από την παραγωγικότητα στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχασε την ανταγωνιστικότητα της”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στα πλεονάσματα σημείωσε ότι “από το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός συνεχώς εμφανίζει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό ενώ το 2009 το έλλειμμα έφτανε το 15% του ΑΕΠ. Έτσι η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία η οποία επίσης εμφανίζει ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της”.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, με τον ESM να εκταμιεύει “το τελικό δάνειο των €15 δισ. όταν όλες οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό θα επιτρέψει την Ελλάδα να αφήσει το πρόγραμμα με ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των €24 δισ. τον Αύγουστο. Το αποθεματικό καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος”.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για τα μέτρα ανακούφισης στο χρέος – κάτι που οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είχαν υποσχεθεί τον Μάιο του 2016 και πάλι τον Ιούνιο του 2017, όπως υπενθύμισε – σημείωσε ότι δεν θα έχουν αντίκτυπο στον γερμανικό προϋπολογισμό. “Δεν θα υπάρξει κούρεμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 23/7/2018]