ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ 161 ΨΗΦΟΥΣ Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ

Αργά το βράδυ της Πέμπτης πέρασε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο “Κλεισθένης” για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης 12-7-2018, με 150 ψήφους υπέρ, ενώ 123 ήταν κατά.

Τα άρθρα που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 ψήφους κατά.

Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά.

Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε “παρών”.

Σκληρή η αντίδραση της ΚΕΔΕ

Σε μια σκληρή δήλωση – ανακοίνωση, προχώρησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης, αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “έκτρωμα” και είπε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η πλειοψηφία των δημάρχων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Η κυβέρνηση αγνοώντας την πλειοψηφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ετυμηγορία των τοπικών κοινωνιών, προχώρησε στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που μοναδικό στόχο έχει την απορρύθμιση των Δήμων και την επιβάρυνση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών. Με αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα» που δεν έχει κανένα αναπτυξιακό προσανατολισμό και δεν προωθεί καμία μεταρρύθμιση, επιχειρεί να αλώσει το χώρο της Αυτοδιοίκησης, να την ελέγξει και να την τιθασεύσει. Δεν έλαβε υπόψιν της καμία από τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις μας, επιλέγοντας να κάνει διάλογο «κωφών», επιδεικνύοντας μία βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Η αδυναμία και η απροθυμία της να κάνει ένα βήμα προς την ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, την οδήγησε να κατακτήσει μια αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ψήφισε το χειρότερο νομοσχέδιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης”.

Ιδεοληπτικές εμμονές είδε η ΕΝΠΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος περίπου κινήθηκαν και οι θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Σε δηλώσεις του στο reader.gr ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ιδεοληπτικές εμμονές” και τόνισε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει “0% συναίνεση”.

Αναλυτικά είπε: “Είναι υποδειγματική προσωποποίηση της ταχύτατης απομυθοποίησης της καινούργιας αντίληψης που θα έφερνε στην πολιτική ζωή του τόπου το κυβερνών κόμμα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών διακατέχεται από 100% ιδεοληπτικές εμμονές – συμπλεγματικές αποφάσεις και 0% συναίνεση, από 100% εκλογικές σκοπιμότητες και 0% Αυτοδιοίκηση, από 100% δημιουργία νέων θέσεων διορισμού της κομματικής γραφειοκρατίας και 0% θέματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία, από 100% γραφειοκρατία και αναδιανομή της μιζέριας και 0% παραγωγική ανασυγκρότηση και από 100% επιτροπεία Περιφερειών και Δήμων και 0% αξιοκρατία”.

[ΠΗΓΗ: http://www.xronos.gr/, 14/7/2018]