ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στόχος η χρηματοδότηση δράσεων που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εργασία και έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κλιματικό πρόσημο.

Τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για την τριετία 2018-2020 για τη χρηματοδότηση δράσεων καθαρού αναπτυξιακού χαρακτήρα στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση στο Κοβεντάρειο του Δήμου Κοζάνης, το Ταμείο αυτό θα έχει εξασφαλισμένους πόρους 60 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ κάθε έτος).

«Το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ιδέα που τώρα σταδιακά ωριμάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελληνική Κυβέρνηση το κάνει πράξη», δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί επίσης και τα συναρμόδια Υπουργεία για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και συντονισμό δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. «Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε δράσεις και μέτρα που να εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη εργασία και να έχουν θετικό περιβαλλοντικό και κλιματικό πρόσημο», υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ σημειώνοντας επίσης ότι το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι διακριτό εργαλείο από άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο και το ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη. Αντίθετα, οι πόροι του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προέρχονται από μέρος των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία είναι κάτω από την κεντρική διαχείριση της πολιτείας.

Θέτοντας περαιτέρω το πλαίσιο για το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι η δημιουργία ενός νέου φορέα για τη διαχείριση της χρηματοδότησης δεν είναι επιθυμητή λύση, καθώς θα αύξανε την πολυπλοκότητα χωρίς ουσιαστικό όφελος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει επομένως Ειδικό Λογαριασμό για τη Δίκαιη Μετάβαση σε υφιστάμενο φορέα και θα προχωρήσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που χρειάζονται εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικότερους άξονες χρηματοδότησης, ο Αν. ΥΠΕΝ. σημείωσε ότι «ειδικά για το 2018, χρειάζονται ώριμα έργα και προτάσεις από όλους τους φορείς και όχι μόνο από την αυτοδιοίκηση, ενώ από το 2019 και μετά θα αξιοποιηθούν και τα αναπτυξιακά και χωροταξικά σχέδια που θα καταρτιστούν μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας που θα υλοποιήσει η περιοχή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι στην παρούσα φάση, και με βάση τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, αλλά και αναπτυξιακά σχέδια και προτάσεις που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν, διαφαίνεται ότι πιθανοί άξονες για το Ταμείο αφορούν την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, κυκλική οικονομία (αξιοποίηση αποβλήτων, αποβλήτων τροφίμων), τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης στον τομέα της εργασίας και στήριξης της επιχειρηματικότητας.

«Βούληση του ΥΠΕΝ και της κυβέρνησης συνολικά είναι να κινητοποιηθεί όλη η κοινωνία για τον προγραμματισμό του πόρου. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, φορείς, επιστημονική κοινότητα, κοινωνία», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ ανακοινώνοντας την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με όλη την τοπική κοινωνία, με κατάθεση προτάσεων και ηλεκτρονικά, μέσω του open.gov. H ηλεκτρονική διαβούλευση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών, και η συζήτηση πρέπει να είναι ανοικτή, με τους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους νέους, τους επιστήμονες.

«Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θέλουμε να φέρουμε παραδείγματα από το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο εάν το σχεδιάσουμε σωστά όλοι μαζί, θα επιτρέψει και τη μόχλευση και την κινητοποίηση επιπλέον κεφαλαίων και παραγωγικού δυναμικού τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν και πήραν το λόγο οι βουλευτές της περιοχής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακών Δήμων, δήμαρχος Εορδαίας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας, δήμαρχος Φλώρινας, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Αμύνταιου και πολλοί δήμαρχοι δήμων της Δυτ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, της ΑΝΚΟ, των παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, κ.α.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.voria.gr, 4/6/2018]