«ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΛΥΒΔΟΥ – ΣΕ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΛΟΓΩ ΙΣΧΥΡΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η άνοδος των τιμών μόλυβδου χάρη στην ισχυρή ζήτηση, την περιορισμένη προσφορά και τα χαμηλότερα αποθέματα, ακόμη και εάν μία εποχική μείωση της ζήτησης και κάποιες ρευστοποιήσεις πυροδοτήσουν μία προσωρινή πτώση των τιμών.

Η τιμή μολύβδου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, στα 2.450 δολάρια ο τόνος, κυμαίνεται σήμερα κοντά στα πρόσφατα υψηλά τριμήνου, ενώ η αντίστοιχη τιμή στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων της Σαγκάης -γύρω στα 20.000 γιουάν ο τόνος- βρίσκεται κοντά σε υψηλά οκταμήνου. Η παγκόσμια κατανάλωση μολύβδου εκτιμάται γύρω στα 13 εκατ. τόνους φέτος. Περισσότερο από το 80% αυτής της ποσότητας διοχετεύεται σε μπαταρίες, κυρίως για αυτοκίνητα, όπου η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται σε χώρες όπως η Κίνα.

«Η ζήτηση τους επόμενους μήνες θα περιοριστεί ελαφρώς εν μέσω της θερινής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο», επισημαίνει ο αναλυτής Φαρίντ Αχμέντ της Wood Mackenzie, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή και όti η αγορά θα παρουσιάσει φέτος έλλειμμα της τάξης των 46.000 τόνων. «Η υψηλή ζήτηση που αναμένεται να επαναληφθεί στα τέλη καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου, καθώς οι κατασκευαστές μπαταριών θα φτιάξουν και πάλι τα αποθέματά τους, θα περιορίσει την προσφορά στην αγορά πυροδοτώντας αύξηση των ημών οι οποίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2.500 δολάρια ο τόνος» εκτιμά ο κ. Αχμέντ.

Περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς του μετάλλου καταναλώνεται στην Κίνα, όπου η προσπάθεια να περιοριστεί η μόλυνση από βιομηχανίες, για παράδειγμα στον κλάδο μετάλλων, εξόρυξης και επεξεργασίας, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα σε ανακυκλώσιμο μέταλλο. Το τελευταίο εκπροσωπεί περίπου το 60% της συνολικής προσφοράς μολύβδου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναλυτές υπολογίζουν πως μονάδες που παράγουν περίπου 800.000 τόνους ανακυκλωμένου μολύβδου έχουν κλείσει σε κάποιες περιοχές της Κίνας με σκοπό να εκσυγχρονιστούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς. Πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας χάλυβα επισημαίνουν ότι η παραγωγική αυτή ικανότητα θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 μήνες για να αποκατασταθεί, οδηγώντας σε έλλειμμα το οποίο εν μέρει θα καλυφθεί από αποθέματα που βρίσκονται σε αποθήκες χρηματιστηρίων μετάλλων. Τα αποθέματα μολύβδου στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου, γύρω τους 135.000 τόνους, έχουν υποχωρήσει περίπου 30% από τις αρχές του έτους, ενώ τα αντίστοιχα αποθέματα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης κυμαίνονται χαμηλότερα από 11.000 τόνους, ποσότητα μειωμένη περίπου 75%.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Έφης Τριήρη, 4/6/2018]