Μ. ΨΑΛΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ – ΑΔΥΝΑΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ

Πολυσέλιδη επιστολή με την οποία απαντά σε ερωτήσεις που του είχαν υποβάλει οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έστειλε ο κ. Μ. Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Στην επιστολή του ο κ. Ψαλιδόπουλος εκτιμά ότι παρά τις ενστάσεις του Ταμείου βαδίζουμε σε συμφωνία για το χρέος, η οποία θα ανακοινωθεί λίγο πριν την λήξη του προγράμματος για να ισχύσει αμέσως μετά. Όπως σημειώνει ο ίδιος, το ΔΝΤ ασκεί πίεση για ισχυρότερες παρεμβάσεις στο χρέος, ενώ προχωρά και σε κριτική για λάθη του Ταμείου στους υπολογισμούς της ανάπτυξης, αλλά και απουσία αναπτυξιακού αντίβαρου.

Παράλληλα κάνει σαφές ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε ασθενέστερη διαπραγματευτική θέση σε ο, τι αφορά το επίμαχο θέμα του χρέους, εάν στο πλευρό της δεν έχει το ΔΝΤ.  Υπογραμμίζει ότι τα όποια μέτρα μείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η  σημερινή επιστολή είναι επεξηγηματική της προ ημερών ομιλίας του κ. Ψαλιδόπουλου στη  Βουλή. Τότε είχε εκτιμήσει ότι το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ να περιοριστεί σε έναν συμβουλευτικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κ. Ψαλιδόπολυος  επισημαίνει ότι:

“Είναι σαφές από το τρίτο μνημόνιο, ότι τα όποια μέτρα απομείωσης του χρέους θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτό που ζητεί το ΔΝΤ είναι να ανακοινωθούν/επισημοποιηθούν αυτά τα μέτρα νωρίτερα ώστε να χρησιμεύσουν ως δεδομένα στα μοντέλα εκτιμήσεων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του προσωπικού του Ταμείου. Αυτό έχει προκαλέσει αντιγνωμίες στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ. Τελικά στην πράξη βαδίζουμε, όπως όλοι διαπιστώνουμε, σιγά-σιγά, στην ανακοίνωση των μέτρων λίγο πριν την λήξη του προγράμματος, παρά τις ενστάσεις του Ταμείου. Στο μέτρο που τελικά το χρέος θα κριθεί μετά τον Αύγουστο του 2018 βιώσιμο , θα είναι και οι επιτοκιακοί κίνδυνοι χαμηλότεροι”.

“Το ΔΝΤ δεν είναι αυτόνομος οργανισμός. Υπάρχει χάριν των μελών του. Συνεπώς δεν αποχωρεί από την εικόνα αφ ινοντας την Ελλαδα να διαπραγματευτεί τα της απομειωσης του χρέους από μια ασθενέστερη αφετηρία. Μια χωρά βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν δεν αξιοποιεί όλους τους τρόπους και τα δυνατότητες που έχει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Και βέβαια τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει και συναποδεχθεί οι οποίες δεσμεύουν όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ελλάδα έκανε, κάνει και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει τα όσα οι εταίροι της συμβατικά αποδέχτηκαν”.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή Ψαλιδόπουλου:

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Μαρίας Νταλιάνη, 6/6/2018]