ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιο . Από τα μέχρι τώρα γνωστά αποθέματα και με πρόσφατα μελέτης, η ακαθάριστη αξία υπολογίζεται περίπου στα 2,4τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκμεταλλευόμαστε μόνο περίπου το 2,5% των γνωστών αποθεμάτων. Παράλληλα, με νέο τρόπο εντοπισμού μεταλλικών κοιτασμάτων, με τη χρήση ειδικής κάμερας (ηλεκτρομαγνητικής ) από ελικόπτερο, τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν κατά πολύ.

Πρέπει λοιπόν να χαραχθεί από την επόμενη κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία , μια πολιτική στην κατεύθυνση αυτή, με πλήρη καταγραφή των κοιτασμάτων και με διαγωνισμού fast track εκμετάλλευσης τους.

Ο ορυκτός πλούτος τη Ελλάδος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρωτογενούς ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας. Αρκεί να σημειώσουμε ότι, το 1974, ο ορυκτός πλούτος κατείχε το 12% του ΑΕΠ, ενώ τώρα έχει πέσει στο απογοητευτικό 2,4%. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη δυναμική που μπορεί να προσφέρει η εκμετάλλευση αυτού του αγαθού. Αναλυτικά τα σπουδαιότερα μεταλλεύματα είναι τα εξής:

Μεικτά θειούχα

Περιέχουν μόλυβδο, ψευδάργυρο και σίδερο, καθώς και προσμείξεις χρυσού και αργύρου. Η παραγωγή μεικτών θειούχων γίνεται από το μεταλλείο Μαύρων Πετρών και εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή τη Στρατονίκης. Τα αποθέματα ανέρχονται σε 400.000 τόνους με περιεκτικότητα 10,2% σε ψευδάργυρο, 6,2 % σε μόλυβδο και 164 γρ. ανά τόνο σε άργυρο. Το 2015 παρήγαγε η Ελληνικός Χρυσός 35.000 τόνους συμπύκνωμα ψευδαργύρου με περιεκτικότητα 10,2% σε ψευδάργυρο. Μεικτά θειούχα εξορύσσονται στο κοίτασμα τη Ολυμπιάδος Χαλκιδικής από την Ελληνικός Χρυσός, με περιεκτικότητα περίπου 9% σε θειούχο μόλυβδο και θειούχο ψευδάργυρο, καθώς και σε αρσενοπυρίτη με περιεκτικότητα 8 gr χρυσό ανά τόνο αρσενοπυρίτη και 125 gr άργυρο. Τα αποθέματα στην Ολυμπιάδα ανέρχονται σε 14 εκατ. τόνου . Μεικτά θειούχα υπάρχουν επίσης στο κοίτασμα Πέραμα Έβρου. Τα αποθέματα υπολογίζονται σε 9,4 εκατ. τόνου με 3,4 gr χρυσό τόνο και 3,75 gr άργυρο τόνο. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες στην εξόρυξη μαγνησιακών προϊόντων, η Ελληνικοί Λευκόλιθοι και η ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι που προσπαθεί να επαναδραστηριοποιήσει την παραγωγή μαγνησιακών προϊόντων στην περιοχή της Β. Εύβοιας . Οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι είναι η μοναδική παραγωγός μαγνησίας στην Ελλάδα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση λευκολίθου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μεγαλύτερη σε πωλήσεις καυστικής μαγνησίας παγκοσμίως . Η εταιρεία έχει ετήσια παραγωγή 400-450.000 τον. λευκολίθου και 180-200.000 τον. τελικών προϊόντων καυστικής μαγνησίας. Στην Β. Εύβοια η νέα εταιρεία ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι με βέβαια αποθέματα 15 εκατ. τόνους. Και άλλα τέσσερα κοιτάσματα στη Χαλκιδική με βέβαια αποθέματα 450.000 τόνους.

Τα κοιτάσματα βωξίτη τη Ελλάδος απαντούν στην ενότητα Παρνασσού Γκιώνας. Η χώρα μα κατέχει σημαντική θέση όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και παγκοσμίως . Τα βέβαια αποθέματα βωξίτη στην Ελλάδα ανέρχονται σε 130.000.000 τόνους, και η ετήσια παραγωγή ξεπερνά του 32.000.000 τόνους.

Γαιάνθρακες

Τα αποθέματα σε λιγνίτη στην Ελλάδα, που καλύπτει σήμερα περί το 75% περίπου των ενεργειακών αναγκών της χώρας, βρίσκονται στην Πτολεμαΐδα, τη Μεγαλόπολη, τη Δράμα, τη Φλώρινα και την Ελασσόνα. Τα συνολικά αποθέματα εκτιμώνται σε περίπου 10.109 δις τόνους. Σήμερα η ΔΕΗ παράγει περίπου 63 εκατ. τόνου λιγνίτη. Υπολογίζεται ότι οι υπάρχουσες ποσότητες λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια. Εκτός από λιγνίτη π Ελλάδα διαθέτει ένα μεγάλο κοίτασμα τύρφης στην περιοχή των Φιλίππων. Τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στο κοίτασμα αυτό εκτιμώνται σε 4 δισ. κυβικά.

Σιδηρονικέλιο.

Η Λάρκο Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη είναι παραγωγό σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και μία από τι πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως . Είναι καθαρά εξαγωγική επιχείρηση συνεισφέροντας στην εθνική οικονομία περίπου 200 300 εκατ. ευρώ ετησίως . Το 2015, η ΓΜΜ ΑΕ παρήγαγε 17.113 τόνουα νικελίου από παραγωγή 2.264.000 τόνων σιδηρονικελίου, μεταλλεύματα από τα μεταλλεία, Ευβοίας, Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας και Καστοριάς.

Ασβεστόλιθος

Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε 35 εκατ. τόνους, εκ των οποίων 21,6 εκατ. τόνοι χρησιμοποιήθηκαν σαν πρώτη ύλη για παραγωγή τσιμέντου.

Εκτός αυτών, πρέπει να γίνει έρευνα για να εντοπιστούν και να βεβαιωθούν τα κοιτάσματα που έχει η χώρα μας σε σπάνιες γαίες και που βρίσκονται κυρία στην αιγιάλια ζώνη, από τον κόλπο τη Ιερισσού στη Χαλκιδική μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Η βεβαίωση των κοιτασμάτων θα δώσει μια άλλη διάσταση στην οικονομία της χώρας, αφού η χρησιμοποίηση άρα και η ζήτηση σε σπάνιε γαίες είναι συνεχώς αυξανόμενες από τη βιομηχανία.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, του Γιώργου Τσανανά, μεταλλειολόγου μηχανικού, 30/06/2018]