ΜΙΛΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Αύριο στην Αρναία και τα Στάγειρα οι συμμετέχοντες στην 2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στις κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι Χαλκιδικής, βρίσκονται και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικού πολιτισμού οι εννέα ελληνομαθείς από αντίστοιχες χώρες της υφηλίου που διαγωνίζονται στο πλαίσιο της 2ης Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι διαγωνιζόμενοι προέρχονται από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Ρωσία και, μεταξύ αυτών, υπάρχει και μια γυναίκα ελληνικής καταγωγής.

Τη 2η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και την οικονομική στήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδης .

Στα μνημεία της Θεσσαλονίκης

Οι εννέα διαγωνιζόμενοι έφτασαν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, ξεναγήθηκαν σε μνημεία της πόλης και από την Τετάρτη βρίσκονται στο Πσσείδι. Εκεί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τα οποία παραδίδουν καθηγητές του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Οπως είπε στο Έθνος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας και αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, η Ολυμπιάδα διεξάγεται κατά βάση στη Χαλκιδική, όπου οι διαγωνιζόμενοι, πέρα από την παρακολούθηση των μαθημάτων, ξεναγούνται σε αρχαιολογικούς χώρους. Σήμερα θα επισκεφθούν την Άφυτο, με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενώ αύριο θα βρεθούν στην παραδοσιακή Αρναία και στα αρχαία Στάγειρα, πατρίδα του φιλόσοφου Αριστοτέλη.

Πρόκειται για τη δεύτερη φάση της Ολυμπιάδας. Η επιλογή των εννέα έγινε έπειτα από αξιοποίηση των εξεταστικών κέντρων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που δίνει τα πιστοποιητικά ελληνομάθειας, σε είκοσι χώρες. Οι καλύτεροι προκρίθηκαν. Με βάση τις προϋποθέσεις οι διαγωνιζόμενοι δεν έπρεπε να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και να έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο ανέφερε ο κ. Τσαγγαλίδης

Τα προνόμια του ολυμπιονίκη

Την Τετάρτη οι διαγωνιζόμενοι θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη θα δοθούν οι εξετάσεις γλωσσομάθειας. Ο Ολυμπιονίκης θα αναδειχθεί ύστερα από γραπτές εξετάσεις και προφορική κατανόηση νεοελληνικού κειμένου, θα κερδίσει την εισαγωγή του σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, με πληρωμένα για έναν χρόνο τα δίδακτρα και οικονομική ενίσχυση από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης . Ολοι οι συμμετέχοντες στην τελική φάση θα λάβουν πιστοποιητικά συμμετοχής και αναμνηστικά δώρα. Η τελετή λήξης της Ολυμπιάδας θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠθ. Τις δύο μέρες παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη και Παρασκευή) οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν συναυλία με σύγχρονη ελληνική μουσική (βράδυ Πέμπτης) και θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης (πρωί Παρασκευής). Η 1η Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας έγινε το 2016.

 

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, του Ρωμανού Κοντογιαννίδη, 23/06/2018]