ΞΑΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΜΑ ΣΤΟ EWG -ΔΟΣΗ, ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το θέμα “Ελλάδα” αναμένεται να τεθεί ξανά επί τάπητος τη Δευτέρα σε επίπεδο θεσμών, στο ραντεβού που έχουν δώσει στις Βρυξέλλες οι επιτελείς του Eurogroup (Euroworking Group).

Θα προετοιμάσουν την υπουργική Σύνοδο της 12ης Ιουλίου στην οποία αναμένεται, αν έχουν γίνει όλα τα προαπαιτούμενα, να προχωρήσει στην έγκριση της δόσης των 15 δισ. ευρώ (από παράλληλη σύνοδο του ESM αν όλα έως τότε είναι έτοιμα) και των όρων που τη συνοδεύουν.

Παράλληλα, εξετάζεται το περιεχόμενο της Ενισχυμένης Εποπτείας που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 21η Αυγούστου. Και τούτο διότι μέχρι στιγμής το μόνο που είναι γνωστό (και συμφωνημένο) είναι το δισέλιδο κείμενο δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση την 22α Ιουνίου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup για το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο.

Πλέον, αυτό το 2σέλιδο θα πρέπει να “κουμπώσει” με τις δεκάδες “ουρές” προαπαιτούμενων στα επικαιροποιημένα κείμενα των μνημονίων. Ο λόγος για τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν από την δημοσιονομική προσαρμογή και την μη αναστροφή των μέτρων του 2019-2022, έως το Κτηματολόγιο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ουσιαστικά διαμορφώνονται δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλο το φάσμα των αναλυτικών οροσήμων έως και το 2022 στα δημοσιονομικά, στον ΕΝΦΙΑ, στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη ΔΕΗ, στο κοινωνικό κράτος και στα επιδόματα, στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στις αγορές. Η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη και για διαβούλευση για την ετήσια επικαιροποίηση του κατώτατου μισθού που θα γίνεται με τρόπου που να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι όροι περιλαμβάνουν πιθανά πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσα από δύο αυξήσεις σε αντικειμενικές αξίες (το 2019 και το 2020), πιθανά ισοδύναμα για αποφάσεις του ΣτΕ και για άλλους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται και για παρεμβάσεις στη φορολόγηση της ναυτιλίας με την επέκταση της εθελοντικής εισφοράς, αλλά και την επιβολή ενός νέου φόρου.

Διαφωνίες ΕΕ με το ΔΝΤ

Στο EWG  όμως αναμένεται να υπάρξει εκπροσώπηση και από το ΔΝΤ. Το Ταμείο ολοκλήρωσε την αποστολή εξέτασης της ελληνικής οικονομίας (για την σύνταξη έκθεσης βάση του Άρθρου 4 του καταστατικού του αλλά και έκθεσης Βιωσιμότητας χρέους).

Οι σημερινές ανακοινώσεις στην Αθήνα από τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου κ. Ντόλμαν αναμένεται να συζητηθούν στις Βρυξέλλες, καθώς αποκαλύπτουν σημεία διαφωνίας τα οποία θα ξεδιπλωθούν πλήρως στην έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα ανακοινωθεί – όπως ειπώθηκε – στις αρχές Αυγούστου: το ΔΝΤ θέλει πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (αντί για 2,2% μετά το 2025 που ορίζει η Κομισιόν στην δική της έκθεση βιωσιμότητας χρέους).

Το ΔΝΤ επίσης θεωρεί δεδομένες μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος για να διατηρηθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές στο μέλλον. Διαφοροποιήσεις καταγράφονται επίσης στην “ατζέντα” της μεταμνημονιακής 3μηνης παρακολούθησης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως και στην “εντός” του μνημονίου εποχή το ΔΝΤ έχει πιο “σκληρή” στάση σε επιμέρους πολιτικές όπως είναι το εργασιακό, ο κατώτατος μισθός, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά και ο “δημοσιονομικός χώρος”.

Άλλωστε και χθες ο Τζέρι Ράις από την έδρα του ΔΝΤ ανέφερε ότι “οι προκλήσεις παραμένουν” συμπληρώνοντας ότι “υποστηρίζουμε την πρόοδο της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα στο μέλλον”.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 29/6/2018]