ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΟ EUROGROUP ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΝΤ

Σε ένα μαραθώνιο “θρίλερ” εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Στο επίκεντρο είναι οι διαφωνίες σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, αλλά και όσον αφορά το ύψος του “μαξιλαριού” των διαθεσίμων, καθώς και τα χρήματα που προτείνεται να διατεθούν για την αποπληρωμή -έστω μέρους- του δανείου του ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις -που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα- φάνηκε ότι δεν οδηγούν σε ορατή λύση με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή τους, ώστε το Eurogroup να συνεχιστεί με την υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου και να δοθεί χρόνος για άτυπες πολιτικές  διαβουλεύσεις.

Στελέχη από το Λουξεμβούργο διαβεβαίωναν ότι “δεν υπάρχει ρήξη”, ενώ έλαβαν χώρα συναντήσεις σε διμερές επίπεδο, αλλά και μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας.

Πολύς χρόνος δαπανήθηκε από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και για το άλλο μεγάλο “αγκάθι”: τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ, ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την άλλη εβδομάδα τη Σύνοδο Κορυφής. Το θέμα της νέας αρχιτεκτονικής ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11μμ και εν συνεχεία η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπήκε ξανά στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Πάντως, οι πληροφορίες που έφταναν από το Λουξεμβούργο για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν όλες τις προηγούμενες ώρες εξαιρετικά περιορισμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Συνόδου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να σχολιάσει το ελληνικό ζήτημα. “Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν θα απαντήσω”, είπε.

Τα “ανοιχτά” μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία τις προηγούμενες ημέρες είχε σκληρύνει τη στάση της, προτείνοντας επιμήκυνση το πολύ κατά 3 έτη στο δάνειο του EFSF (πρόκειται για το δεύτερο δάνειο που έχει λάβει η Ελλάδα). Και τούτο όταν η συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξε το πρωινό EWG και έφερε στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή κάνει λόγο για επιμήκυνση 10 – 15 ετών.

Σήμερα, στο Eurogroup ζητούμενο είναι επίσης ο τρόπος συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το τελικό μείγμα των παρεμβάσεων στο χρέος, αλλά και οι ρήτρες με τις οποίες θα συνδεθούν οι παρεμβάσεις αυτές.

Το κείμενο με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας περιλαμβάνει έλεγχο ανά τρίμηνο και σύνδεση των επιδόσεων με την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (έως 1,2 δισ. ευρώ ανά έτος, 4,5 – 4,8 δισ. ευρώ συνολικά) αλλά και με την κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Στο τραπέζι είναι επίσης το ύψος της δόσης της 4ης αξιολόγησης (εξετάζεται ποσό 11,7 δισ. ευρώ συν επιπλέον 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μέρος μπορεί να εξοφλήσει μερικά το δάνειο του ΔΝΤ).

Στις επιπλέον προτάσεις (που μένει να φανεί αν θα ικανοποιηθούν) περιλαμβάνεται η προεξόφληση μέρους των διμερών δανείων (GLF) που κανονικά αρχίζουν να πληρώνονται το 2020 (περί τα 700 εκατ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ το 2021) και εξοφλούνται το 2040.

Επίσης, αναλόγως θα διαμορφωθεί το μέσο πλεόνασμα των επόμενων 10ετιών (κεντρικό σενάριο το 2,2% του ΑΕΠ). Μένει επίσης να φανεί τι θα γίνει με τον μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 21/6/2018]