ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ «ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ» ΤΗΣ ΑΝ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΟ «KOUZINA 2018»

Το αρνιώτικο λουκάνικο, η παλαιοχωρινή πατάτα, η παραδοσιακή βαρβαριώχικη γυριστή τραχανόπιτα και πολλά ακόμα εδέσματα της ανατολικής Χαλκιδικής ανέλαβαν τον ρόλο του «πρεσβευτή» της περιοχής, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής γαστρονομικής γιορτής που δίνει ταυτότητα στο τουριστικό προϊόν της.

Η διάρκειας ενός μήνα δράση του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού «Kouzina» άρχισε στις 15 Μαΐου, με την πρώτη εβδομαδιαία θεματική ενότητά της -η οποία θα ακολουθηθεί από άλλες τέσσερις- να εξελίσσεται μπροστά σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Δεκάδες χορευτές και χορωδοί τραγούδησαν και χόρεψαν στην έναρξη του γαστρονομικού φεστιβάλ στην Αρναία, υποδεχόμενοι Κύπριους εκπροσώπους του Τύπου και μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας.

«Η Γιορτή του Αρνιώτικου Λουκάνικου» στην πλατεία Γερογιανναίων της Αρναίας προέβαλε την ιστορία του προϊόντος και τον τρόπο με τον οποίο αυτό συνέβαλε στη διαμόρφωση της αρνιώτικης γαστρονομικής κληρονομιάς.

Αντίστοιχη ήταν και η διοργάνωση-ύμνος στην παλαιοχωρινή πατάτα, στην κεντρική πλατεία του Παλαιοχωρίου, με φόντο τα παλαιοχωρινά καλλιγραφικά χαλιά.

0 Γάλλος σεφ Loic Pasco ταξίδεψε από τη Βρετάνη μέχρι την Αρναία και σε συνεργασία με τον σεφ Δημήτρη Πολύζο δημιούργησε ένα μενού τεσσάρων πιάτων, βασισμένο στην τοπική πρωτογενή παραγωγή, το οποίο ανέδειξε τις τοπικές αρχαιοελληνικές γαστρονομικές επιρροές. «Η Γιορτή του Μελιού, του Ψωμιού και του Ζυμαριού» επίσης στην Αρναία, κάτω από έναν αιωνόβιο πλάτανο, υποστηρίχθηκε από όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και πολλούς επαγγελματίες, ντύνοντας την πόλη με εκατοντάδες χρώματα.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, της Μαρίας Μαθιοπούλου, 23/5/2018]