ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΝΤ – “ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξαιρετικά συγκρατημένες δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ μετά τη Σύνοδο του Eurogroup της προηγούμενης Πέμπτης εξηγούνται από ευρωπαϊκές  πηγές από το αποτέλεσμα του Washington Group που προηγήθηκε. Tο αποτέλεσμα λοιπόν ήταν μηδενική σύγκλιση μεταξύ Γερμανίας και Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου αναφορικά με το ελληνικό χρέος.

H γερμανική πλευρά φέρεται να έμεινε αμετακίνητη στη θέση της για πολύ μικρή επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους (το πολύ για 3-5 έτη) και για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων. Και τούτο, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά η επέκταση αυτή να καλύψει χρονικό διάστημα μέχρι και 15 έτη…

Στο θέμα του χρέους το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για την άλλη εβδομάδα και τη Σύνοδο των G7 που θα γίνει στο Κεμπέκ του Καναδά. Παράλληλα, όμως, τρέχουν και υποχρεώσεις της Ελλάδας, η οποία πλέον καλείται να μην προκαλέσει “αυτογκόλ” μέσω καθυστερήσεων που ήδη… διαπιστώνονται.

Η προχθεσινή προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες μέσω Ευρωπαίου αξιωματούχου αναφορικά με το 1 δισ.  ευρώ της υποδόσης της 3ης αξιολόγησης (δηλαδή αυτής που τελείωσε τον Μάρτιο), το οποίο ακόμα μένει σε εκκρεμότητα, ήταν χαρακτηριστική. Αν το 1 δισ. της υποδόσης επιστρέψει πίσω στο πρόγραμμα του ESM, “αυτό θα είναι απογοητευτικό”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει στις 4 Ιουνίου, όταν η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση προόδου (η οποία συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες).

Ένα ακόμα τελεσίγραφο, ακόμα πιο σημαντικό, λήγει στις 14 Ιουνίου. Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα (δηλαδή να έχει ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο όπως έγραφε και το Capital.gr), ούτως ώστε να υπάρξει χρόνος και να γραφτεί ένα θετικό Compliance Report προς το Eurogroup της 21ης  Ιουνίου.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί για να δουν πώς τα πηγαίνει ελληνική κυβέρνηση είναι το Euroworking Group στις 7 Ιουνίου, αλλά και ανάλογες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις 11 και τις 12 Ιουνίου.

Ουσιαστικά οι δανειστές θεωρούν ότι, αν  δεν έχει ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα, δεν θα μπορέσει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση του πακέτου δόσεων των 11-12 δισ. ευρώ, αλλά και το χρέος και το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας. Το κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε στενό δημοσιονομικό “κλοιό” έως το 2022 και ότι έχει ήδη δώσει δεσμεύσεις για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου αλλά και για λήψη νέων μέτρων (απροσδιόριστα χρονικά στο μέλλον), αν χρειαστεί λόγω αποκλίσεων ή δικαστικών αποφάσεων.

Η δέσμευση για συνεννόηση με όλους τους θεσμούς και με το ΔΝΤ  (αν παραμείνει στο πρόγραμμα) είναι ξεκάθαρη.  Η βασική διαφορά του σε σχέση με τα προηγούμενα κείμενα είναι ότι διαμορφώνει πλέον τις δεσμεύσεις όχι για την επόμενη αξιολόγηση/επικαιροποίηση, αλλά για τη μεταμνημονιακή εποχή. Πέρα από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, περιλαμβάνει και δεκάδες παρεμβάσεις στο δημόσιο, στην υγεία, στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνο, που εκτείνονται πλέον χρονικά για τη μετά το μνημόνιο εποχή

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 27/5/2018]