Γ. ΤΣΑΝΑΝΑΣ: “ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ”

*Η σημερινή μας ανάρτηση είναι κείμενο της ομιλία του Μαδεμοχωρίτη μεταλλειολόγου – μηχανικού Γεωργίου Τσανανά, ο οποίος κατάγεται από την Στρατονίκη και είναι μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η ομιλία δόθηκε στις 17/5/2018 στο πλαίσιο ημερίδας του ΤΕΕ/ΔΚΜ, με θέμα τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας.

Η ακαθάριστη αξία του ορυκτού πλούτου σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ανέρχεται στα 2,4 τρις €. Εκμεταλλευόμαστε μόνο το 1% του ορυκτού πλούτου.

Η ανάγκη να πραγματοποιηθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν και βεβαιωθούν τα κοιτάσματα που έχει η χώρα μας σε σπάνιες γαίες και που βρίσκονται, κυρίως στην αιγιάλια ζώνη από τον κόλπο της Ιερισσού στην Χαλκιδική μέχρι και την Αλεξανδρούπολη είναι μεγάλη.

Η βεβαίωση των κοιτασμάτων θα δώσει μια άλλη διάσταση στην οικονομία της χώρας μια που η χρησιμοποίηση άρα και η ζήτηση σε σπάνιες γαίες είναι συνεχώς αυξανόμενες από την βιομηχανία. Τα πιθανά αποθέματα ανέρχονται στα 475 εκ. τόνους με περιεκτικότητα 1.12% σε σπάνιες γαίες.

Σύμφωνα με την νέα τεχνική εντοπισμού μεταλλικών κοιτασμάτων από αέρος (ελικόπτερο) με την χρήση ειδικής κάμερας (ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων) εντοπίζονται υπογείως τα κοιτάσματα. Εάν αυτό λοιπόν γίνει, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ μια χαρτογράφηση μεταλλειολογική σε όλες τις περιοχές ενεργών ακόμη και πεπερασμένων κοιτασμάτων τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Θα εντοπιστούν ακόμα περισσότερα κοιτάσματα και έτσι μπορεί με διαδικασίες fast-track να πουληθούν σε ιδιώτες επιχειρηματίες τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των και έτσι να έχουμε από τον ορυκτό πλούτο την επιθυμητή και αναμενόμενη για εμάς τους μεταλλειολόγους πρωτογενή ανάπτυξη που ενώ το 1974 έδινε στο τότε ΑΕΠ το 12% τώρα δίνει μόνο 1,8%.

Το ΤΕΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος θα πρέπει να βοηθήσει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή και στην υλοποίηση της προοπτικής που θα σημαίνει την απασχόληση εκατοντάδων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

Το ΤΕΕ και ιδιαίτερα ο πρόεδρος θα πρέπει να βοηθήσει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή και στην υλοποίηση της προοπτικής που θα σημαίνει την απασχόληση εκατοντάδων μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

Στην κατεύθυνση αυτή προτείνω όπως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ να αναβαθμίσει τον ρόλο ορυκτού πλούτου στην κεντρική κυβέρνηση που σήμερα εκπροσωπείται από μία γενική γραμματεία, για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι.

Ο κος Τσανανάς ολοκλήρωσε την εισήγησή του με μια αναλυτική τεχνική ανάλυση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας.

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, από https://banks.com.gr/, 21/5/2018]