ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: “ΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Κρατάμε στα χέρια μας ένα αντίτυπο από το πολυαναμενόμενο βιβλίο του γνωστού μας Δρα Γεωλογίας κου Νικόλαου Αρβανιτίδη, το οποίο εκτυπώθηκε από τις Εκδόσεις Αθ. Σταμούλης και αναμένεται σύντομα να βρεθεί και στα βιβλιοπωλεία.

 

Ο Νίκος Αρβανιτίδης, βορειοελλαδίτης στην καταγωγή, ασχολείται με την Οικονομική Γεωλογία και έχει διατελέσει:

  • Ερευνητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης
  • Συντονιστής έργων κοιτασματολογικής έρευνας και διευθυντής περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ
  • Ειδικός Επιστήμονας στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Φινλανδίας
  • Διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Γεωλογίας στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Σουηδίας
  • Πρόεδρος της ομάδας εμπιερογνωμόνων ορυκτών πρώτων υλών του Οργανισμού Γεωλογικών Ινστιτούτων της Ευρώπης
  • Ειδικός Γραμματέας και μέλος της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας για Βιώσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες. (ΟΠΥ).

Αλλά και μια ματιά στους προλογίζοντες το βιβλίο, όπως ο Mattia Pellegrini, επικεφαλής της Μονάδας Πρώτων Υλών, Μετάλλων, και Δασικών βιομηχανιών στην Διεύθυνση εσωτερικής αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ο Mark Rachovides, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεταλλευτικών Βιομηχανιών (EUROMINES), o Daniel Oliveira, πρόεδρος της ομάδας Εμπειρογνομώνων Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γεωλογικών Ινστιτούτων της Ευρώπης, ο Kai Lax, Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Φορέα Γεωλογικής Έρευνας Σουηδίας,  φτάνει για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την βαρύτητα και επιστημονική σημασία του βιβλίου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας σε ένα σημείωμα του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, “Βασικός στόχος και επιδίωξη της συγκεκριμένης έκδοσης είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες και ευκαιρίες της Χαλκιδικής σε σχέση με τις εγγενείς και χαρισματικές δυνατότητες που δημιουργεί το φυσικό της περιβάλλον. Κυρίως, να εξηγήσει και να «συμφιλιώσει», τους ανθρώπους της περιοχής και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα, με έννοιες και πρακτικές που συνδέονται με την παραγωγική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αδιάλειπτη ιστορική παρακαταθήκη μιας μεταλλευτικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη δυναμική εξέλιξη και τη σημερινή παρουσία της Χαλκιδικιώτικης γεωλογίας…”.

Αν θέλαμε να δώσουμε ένα στίγμα για την έκδοση θα χρησιμοποιούσαμε τις λέξεις του συγγραφέα: «αναφέρεται γεωγραφικά και αναπτυξιακά στο σύνολο της Χαλκιδικής με έμφαση φυσικά στον ορυκτό της πλούτο».

Πέραν της πολύτιμης συγκεντρωμένης επιστημονικής πληροφορίας, το βιβλίο είναι ιδιαίτερα καλαίσθητο όσον αφορά το σχεδιασμό του και την αισθητική του. Και αντίθετα από ότι θα περίμενε κάποιος για ένα «επιστημονικό» βιβλίο, το πυκνό σε έννοιες αλλά καθόλου φλύαρο ή κουραστικό, δίγλωσσο κείμενο πλαισιώνεται με εκπληκτικές φωτογραφίες, κάνοντας την έκδοση προσιτή και στον μη ειδικό στα περί της Γεωλογίας.

Γνωρίζοντας τις τεκμηριωμένες επιστημονικές σας θέσεις περί εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων και την ενασχόλησή σας με  την Χαλκιδική ειδικότερα, ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο αγαπητέ κε Αρβανιτίδη…