ΧΑΣΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην Γερμανία παραμένουν και αυτό φάνηκε σύμφωνα με πληροφορίες στη -σύντομη- συνεδρίαση του Washington Group που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, εκπροσωπούμενο από τον Πολ Τόμσεν από πλευράς ΔΝΤ. Ο λόγος για το άτυπο όργανο στο οποίο μετέχουν οι εκπρόσωποι των 4 θεσμών, ο πρόεδρος του Eurogroup και οι ΥΠΟΙΚ των “μεγάλων” χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και στον γερμανικό άξονα, επικεντρώνεται στο πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις στο χρέος (ούτως ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη) αλλά και με το πότε αυτές θα αποφασιστούν. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των κ.κ. Σολτς και Τόμσεν που προηγήθηκαν χρονικά της συνόδου του EWG.

Όμως, οι διαφωνίες αναφορικά με το χρέος έχουν “παρενέργειες” και στο σκέλος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ΔΝΤ διατηρεί στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων την πρότασή του για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019 (ή εναλλακτικά για την μη εφαρμογή αντίμετρων. Ο λόγος για την πίεση του Ταμείου να ενεργοποιηθούν από το 2019 οι περικοπές στο αφορολόγητο μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις την οποία ασκεί με τον (θεσμοθετημένο από το 2017) ρόλο του ως ο “υπερεπόπτης” της ελληνικής οικονομίας.

Επαφές Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, ομιλία σε συνέδριο της JP Morgan

Τα αποτελέσματα των χθεσινών διαβουλεύσεων θα τα πληροφορηθεί από “πρώτο χέρι” σήμερα η ελληνική αποστολή, η οποία χθες είχε σειρά επαφών με επενδυτές αλλά και συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μάλιστα μίλησε σε “κλειστό” στο κοινό επενδυτικό συνέδριο.

Για σήμερα το βράδυ (11-12 ώρα Ελλάδος) έχουν οριστεί τα ραντεβού με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και με τον Πολ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, τον Μάριο Σεντένο, πρόεδρο του Eurogroup, τον Μπρούνο λε Μερ, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, και τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από αύριο, το ελληνικό επιτελείο θα πάρει τον δρόμο επιστροφής στην Αθήνα για να προετοιμαστεί για 3 μεγάλα γεγονότα: την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 (το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται στο φάσμα του 3,5%-4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75% αποδεικνύοντας για 3η χρονιά την τεράστια υπερφορολόγηση που υπέστη η αγορά και οι πολίτες). Ακολουθεί την Πέμπτη η κάθοδος Γιουνκέρ στην Αθήνα, αλλά και την Παρασκευή η κρίσιμη σύνοδος του Eurogroup στη Σόφια.

Η διαφορά αίσθησης… χρόνου

Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για εβδομάδες διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και η προτροπή για άμεσες αποφάσεις από το ΔΝΤ γιατί κατά την άποψή του δεν υπάρχει χρόνος καθρεφτίζουν τις “αποστάσεις” μεταξύ των δύο πλευρών.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διευκρίνισε ότι η τελική λύση για την Ελλάδα θα απαιτήσει ακόμα κάποιες εβδομάδες, αλλά εκτίμησε ότι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι κοντά. Τόνισε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια την επόμενη Παρασκευή και πως θα απαιτηθεί χρόνος. “Θα απαιτηθούν πολλές ακόμα εβδομάδες”, είπε. Η Γερμανία επιθυμεί την σύνδεση μέρους των μελλοντικών αποφάσεων για το χρέος με την διενέργεια συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων (νέα μετα-μνημονιακά προαπαιτούμενα) αλλά και με το γαλλικό κλειδί. Και έτσι επιχειρεί να μεταφέρει τις αποφάσεις υπό την πίεση και των εκλογών του Οκτωβρίου οι οποίες αναζωπυρώνουν και τα σενάρια περί παράτασης…  

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αφενός δεν ξεκαθάρισε τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τον χρόνο εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου, αφετέρου περιέγραψε τα στενά περιθώρια χρόνου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Εξήγησε ότι το παράθυρο για την ένταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει, καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Έτσι, “η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα”. Αλλά καθώς πριν την ενεργοποίηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρέος ώστε να συνταχθεί η έκθεση Βιωσιμότητας, το Ταμείο ζητά άμεσες και συνολικές αποφάσεις.

“Αυτό που χρειάζεται είναι μία συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού”, ανέφερε…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 21/4/2018]