ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΠΕΧΟΥΝ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΡΕΧΟΥΝ

Η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα επικεντρώνει την προσοχή της σε θέματα που εκτιμά πως θα της φέρουν ψήφους και σε θέματα που εκτιμά πως θα προκαλέσουν ρήξη στην αντιπολίτευση. Καθαρή έξοδος, τέλος μνημονίων, αύξηση εισακτέων στα ΑΕΙ, διορισμοί, εθνικοί λεονταρισμοί, ελληνοτουρκικά, ΠΓΔΜ, άνοιγμα στον πρόεδρο της Ρωσίας, Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και «λοιπά σκάνδαλα», «υποσκάνδαλα», συνταγματική αναθεώρηση και πάει λέγοντας. Με αυτόν τον τρόπο διακόπτει την καταστροφική της προσέγγιση στα θέματα της οικονομίας και το μόνο που κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κάποιες περιφερειακές προεκλογικές «αναπτυξιακές» συγκεντρώσεις στην επαρχία. Σ’ αυτές προτείνει «να εστιάσουμε στο πώς το παραγόμενο προϊόν θα έχει τη μεγίστη προστιθέμενη αξία και όχι το ελάχιστο κόστος. Αντί να εστιάζουμε σε μεμονωμένες παραγωγικές μονάδες ή κλάδους, πρέπει να δούμε ολιστικά τις αλυσίδες αξίας. Τα παραγωγικά συμπλέγματα. Τις συστάδες καινοτομίας. Και τα δίκτυα συνεργασίας. Δηλαδή να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομία της γνώσης και την αρμονική της ένταξη στον παραγωγικό ιστό. Να δώσουμε τις διαδικασίες εκείνες ώστε οι παραγωγικοί φορείς να μην αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως μέσο για τη μείωση του κόστους, αλλά για την αύξηση της αξίας που προσφέρεται».

Ευτυχώς αυτές τις ακαταλαβίστικες προτάσεις, τις απευθύνει η κυβέρνηση σε ένα ακροατήριο που δεν έχει επαφή με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και απλά του θωπεύει τα αυτιά με λέξεις και εκφράσεις άνευ ουσίας. Την ίδια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση υποδέχεται τον εκπρόσωπο της Deutsch Telecom και ευτυχώς δεν του παρουσιάζει τις θέσεις για την κοινωνική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή προχωρά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, χωρίς να θέτει ως όρο στους συμμετέχοντες το προοδευτικό πρόσημο.

Εκτός από τις εξελίξεις στον ΔΕΣΦΑ και τον ΟΤΕ, παρακολουθήσαμε την περασμένη εβδομάδα την επιτυχή κάλυψη του ομολογιακού δανείου του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, την επανέναρξη των σχεδίων για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, τις πρώτες ειδήσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και είσοδο μεγάλου στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ, την κίνηση της Wind προς τη Forthnet-Nova, τη μεταβίβαση του «Ιασώ General» στην CVC Capital Partners και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Ολα τα ανωτέρω είναι είτε ανεξάρτητες επιχειρηματικές κινήσεις είτε υποχρεωτικές κινήσεις λόγω των μνημονίων. Το ελατήριο της επιχειρηματικότητας περιμένει υπομονετικά το κατευόδιο της ασυναρτησίας και τον ερχομό μιας λογικής πολιτικής για να αντιδράσει σε υπερβολικό βαθμό.

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, του Κωνσταντίνου Χαροκόπου, 2/4/2018]