ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Συνέντευξη στο στούντιο της Ναυτεμπορικής έδωσε ο CEO της εταιρείας Δημήτρης Δημητριάδης σχετικά μ ε το τι μέλλει γενέσθαι μετά και τη δικαίωση της Ελληνικός Χρυσός από το Διαιτητικό Δικαστήριο στο πλαίσιο της επίλυσης της διένεξης με το ελληνικό Δημόσιο. Η εταιρεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Δημητριάδη,  αναμένει τις άδειες που εκκρεμούν για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του επενδυτικού της σχεδίου που περιλαμβάνει την ενιαία αξιοποίηση και των τριών κοιτασμάτων στις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

Σημαντικά σημεία της συνέντευξης είναι οι αναφορές στην συνολική μέχρι σήμερα επένδυση στο έργο που έχει ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ, και στα κοιτάσματα στην περιοχή της Θράκης, η αξιοποίηση των οποίων θα φέρει νέες επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.  

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συνέντευξη στην κα Λέττα Καλαμαρά, όπου ο κος Δημητριάδης περιγράφει με λεπτομέρειες το ιστορικό της επένδυσης στην ΒΑ Χαλκιδική και αναλύει τι σημαίνει η απόφαση της διαιτησίας για τη συνέχεια του έργου.

Ο CEO της Ελληνικός Χρυσός μας πληροφορεί πως την άλλη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση με το Υπουργείο για να συμφωνηθεί πως προχωρά το επενδυτικό σχέδιο και τονίζει πως εκκρεμούν οι άδειες εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές από το 2016.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου απαντά πως αν όλα είχαν προχωρήσει βάσει του αρχικού επιχειρηματικού σχεδίου θα υπήρχε παραγωγή από το τέλος του 2017 στις Σκουριές γεγονός που θα είχε εκτοξεύσει τον σημερινό κύκλο εργασιών της εταιρείας από 170 εκατομμύρια σε πάνω από μισό δις ευρώ.

Όσον αφορά τι σημαίνει αυτό σε εργατικό δυναμικό και εξαγωγική δραστηριότητα, ο κος Δημητριάδης ανέφερε πως θα δουλεύανε τουλάχιστον 700 επιπλέον άτομα στο έργο. Σήμερα ότι παράγεται εξάγεται σε Κίνα, Κορέα, ΗΠΑ, Ναμίμπια, Ιταλία, Βουλγαρία. Αν ολοκληρωθεί η μεταλλουργία το προϊόν θα επεξεργάζεται στην Ελλάδα. Επίσης αν ξεκαθαρίσει το αδειοδοτικό τοπίο, τουλάχιστον 685 εκατομ. δολάρια θα επενδυθούν την επόμενη διετία από την Eldorado Gold.

Ο κος Δημητριάδης αναφέρθηκε με αριθμούς στο τεράστιο δυναμικό και τις προοπτικές των κοιτασμάτων της ΒΑ Χαλκιδικής, τα οποία χαρακτηρίζονται διεθνώς ως κοιτάσματα “world class”.

Για την Θράκη ο κος Δημητριάδης απάντησε σε σχετική ερώτηση πως αναμένονται οι άδειες γεωτρήσεων για τις Σάπες και η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο του Περάματος, το οποίο μπορεί άμεσα να απασχολήσει 600 άτομα.

Για την περιβαλλοντική πολιτική της Ελληνικός Χρυσός ο κος Δημητριάδης δήλωσε πως στρατηγική της εταιρείας είναι η πλήρης συμμόρφωση με τη διεθνή και ελληνική νομοθεσία και η χρήση των τελευταίων τεχνολογιών όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκε μ ε τροποποιητικό τεχνικό υπόμνημα  η κατάργηση του ενός χώρου απόθεσης στις Σκουριές με τη δημιουργία εργοστασίου φιλτραρίσματος των τελμάτων για να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, μια κίνηση που εκτός του ότι αποδεικνύει την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρείας, συνεπάγεται περισσότερο εργατικό δυναμικό και επιπλέον επενδύσεις.

Όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο της εξορυκτικής βιομηχανίας, ο κος Δημητριάδης ανέφερε πως αντιπροσωπεύει σήμερα το 2% και μπορεί να φτάσει το 6% του ΑΕΠ παίζοντας το ρόλο του τρίτου πόλου της ελληνικής βιομηχανίας. Κατέληξε πως είναι πολιτική απόφαση να προχωρήσει το έργο και πιστεύει πως και η κοινωνία και οι εξορυκτικές εταιρείες έχουν ωριμάσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κος Δημητριάδης και οι διαθέσιμες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εξορύξεων έχει μειωθεί στο ελάχιστο.