Ο ΤΥΠΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Άμεσα ήταν τα ανακλαστικά του ηλεκτρονικού τύπου στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας του διαιτητικού δικαστηρίου για τη διένεξη Ελληνικού Δημοσίου – Ελληνικός Χρυσός. Γενικά σύσσωμος ο τύπος υποδέχθηκε χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη την απόφαση, η οποία ακολούθησε και το δρόμο της λογικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των site αναπαρήγαγαν την ανάρτηση της Καθημερινής ή του CNN.gr με τίτλους «Δικαιώθηκε η “Ελληνικός Χρυσός” στη διαιτησία με το Δημόσιο», «Θετική για την Eldorado Gold η απόφαση της διαιτησίας για τις Σκουριές», ή παραπλήσιους, όπου αναφέρεται η ανακοίνωση της θετικής έκβασης της διαιτησίας από την μητρική εταιρεία Eldorado Gold και οι συναινετικές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου George Burns.

Σε πολλά άρθρα όπως αυτά του Capital.gr ή της «Εφημερίδας των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Ικανοποίηση Eldorado Gold για την απόφαση του Διαιτητικού», εμφανίζεται και η δήλωση του ΥΠΕΝ η οποία εξεδόθη αργότερα και αφορά τα τρία κριτήρια που θεωρεί το υπουργείο πως το Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν:

  1. Οι περιορισμοί που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία
  2. Συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία
  3. Η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.

Στα περισσότερα άρθρα τονίζεται πως τα κύρια σημεία της απόφασης συνοψίζονται στο ότι κατά την κρίση του δικαστηρίου:

  • Δεν υπήρξε μονομερής τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία
  • Δεν μεταβάλλονται ανεπιτρέπτως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών
  • Δεν συνίσταται ευθεία και σαφής παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης Μεταβίβασης, το οποίο αφορά στην παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου
  • Δεν διαταράσσεται το δικαιοπρακτικό θεμέλιο της σύμβασης
  • Δεν ματαιώνεται το αντικείμενο και ο σκοπός της σύμβασης

Μοναδική παραφωνία (προς το παρόν, διότι το Παρατηρητήριο δεν έχει πει την… τελευταία του λέξη…) η ανάρτηση του www.thepressproject, το οποίο κάτω από τον τίτλο «Η “Ελληνικός Χρυσός” κέρδισε τη διαιτησία και προχωρά ακάθεκτη στις Σκουριές», εμμένει να αναπαράγει τις φανταστικές θέσεις του antigoldgr περί «ομολογίας» της Eldorado Gold που είχε παραδεχθεί «ότι η εφαρμόσιμη μελέτη μεταλλουργίας δεν υπάρχει και εγκαταλείπει την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα»!!! (Προσωπική μου γνώμη, φοβερή η κατάντια του «μεγαλόπνοου» The PressProject, να καταφεύγει στην επιχειρηματολογική μπουρδολογία του Παρατηρητηρίου…).

Εντυπωσιακό είναι πως την είδηση δεν αναπαρήγαγαν μόνο τα μεγάλα ειδησεογραφικά site όπως τα Capital.gr, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, inews, iefimerida, skai, cnn.gr, newsbeast, eleftherostypos, taxidromos, efsyn, cyprusnews.eu και οικονομικά όπως το eniconomia.gr, sofokleousin.gr, newmoney.gr, mikrometoxos.gr και πολλά άλλα, αλλά και πολλά μικρότερα και site της περιφέρειας όπως τα evrytanika.gr, cretedoc.gr, candiadoc.gr, palo.gr, κ.ά. Φυσικά αρκετά βορειοελλαδίτικα site εκτός τα τοπικά, όπως τα halkidikifocus.gr, rthess.gr, κ.λπ.  Έκπληξη και τα.. αθλητικά site όπως τα sportlike.gr, monoaek24.blogspot.gr (!).