ΜΑΓΝΗΤΗΣ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η ανάγκη για νέες τουριστικές κλίνες είναι μεγάλη. «Αυτήν τη στιγμή στη Χαλκιδική υπάρχουν 54 000 κλίνες, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για τη δημιουργία ακόμα 10.000 τουριστικών κλινών» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος»

Δεκάδες μικρά ξενοδοχεία δημιουργούνται στη Χαλκιδική, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί η αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος που καταγράφεται στην περιοχή από το 2016. Μόνο στο δεύτερο πόδι, στη Σιθωνία, έχουν υπογραφεί το τελευταίο διάστημα οι άδειες δόμησης για 36 μικρά ξενοδοχεία! Ανάλογη είναι η τάση και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

Το 2017 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, ενώ οι καλές προοπτικές και για τη φετινή τουριστική περίοδο που ανοίγει τυπικά την Πρωτομαγιά δημιουργούν αισιοδοξία για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης. Το θετικό κλίμα σε συνδυασμό με μια σειρά κοινοτικών προγραμμάτων που τρέχουν στον τομέα του τουρισμού για δημιουργία και λειτουργία καταλυμάτων έχουν στρέψει πολλούς επιχειρηματίες στο να δημιουργήσουν μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες.

Πέρυσι στη Χαλκιδική έκαναν διακοπές περίπου 1.200.000 ξένοι τουρίστες, 10% περισσότεροι απ’ ό,τι το 2016. Οι αφίξεις από τη Γερμανία ξεπέρασαν τις 250.000, από την Αγγλία τις 80.000 (αύξηση 10% συγκριτικά με το 2016), όπως και από τη Ρωσία. Για φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και από Ολλανδούς και Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι αρχίζουν να επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, ενώ αναμένεται η τουριστική κίνηση να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η ανάγκη για νέες τουριστικές κλίνες είναι μεγάλη. Αυτήν τη στιγμή στη Χαλκιδική υπάρχουν 54 000 κλίνες, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για τη δημιουργία ακόμα 10.000 τουριστικών κλινών λέει στην «Η» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Μία από τις τελευταίες άδειες δόμησης που υπογράφτηκε και αναρτήθηκε στη Διαύγεια αφορά τη δημιουργία μιας μικρής τουριστικής μονάδας στην περιοχή Κριαρίτσι, στη θέση Γαλάτσιάνου. Το μικρό ξενοδοχείο θα είναι διώροφο και θα διαθέτει περίπου 30 δωμάτια. «Μέχρι τώρα έχουμε υπογράψει 36 τέτοιες άδειες δόμησης» αναφέρει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σιθωνίας, Αρίστος Παπαζαχαρίας.

«Αυτή είναι η νέα τάση στη Χαλκιδική» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος. «Πρόκειται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για μικρές ποιοτικές μονάδες που αναπτύσσονται και σε άλλες περιοχές εκτός από τη χερσόνησο της Σιθωνίας κυρίως στη βορειοανατολική Χαλκιδική και αφορούν κι άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, για παράδειγμα» προσέθεσε.

Για τον κ. Τάσιο, πάντως, «το φαινόμενο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι μικροί επιχειρηματίες, αξιοποιώντας τις οικονομίες τους ή και κάποια μικρή ακίνητη ιδιοκτησία, καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα, μπαίνουν στο κομμάτι του τουρισμού. Αυτό που έχει ανάγκη η Χαλκιδική, σε κάθε περίπτωση, είναι ποιοτικές κλίνες, κυρίως σε μονάδες 4 5 αστέρων. Η ζήτηση είναι μεγάλη για ποιοτικές κλίνες».

 

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ_ΗΜΕΡΗΣΙΑ, του Εύρη Τσούμη, 29/04/2018]