HANDELSBLATT: ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ESM ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τις προτάσεις του ESM και της Γαλλίας για τις παρεμβάσεις στο χρέος και για το λεγόμενο “γαλλικό κλειδί” σύνδεσης των παρεμβάσεων με το ΑΕΠ αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt. Επισημαίνει ότι η Γαλλία προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το 3,4%, ενώ αν μειωθεί κάτω από το 2,8%, τότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων. Ο ESM προτείνει να περιοριστούν οι αποπληρωμές αν η ανάπτυξη πέσει κάτω από το 3,25%.

Ο λόγος για τους  πρώτους υπολογισμούς του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης. Συνοψίστηκαν στις 27 Φεβρουαρίου από ομάδα εργασίας σε ένα έγγραφο που παρουσιάζει η Handelsblatt.  

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι  “είναι οι πρώτες σκέψεις” αλλά “το έγγραφο καθιστά σαφές πόσο εκτεταμένη θα μπορούσε να είναι η ελάφρυνση του χρέους”.

Αναφέρει ότι τα μέτρα θα εφαρμοσθούν εν μέρει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και θα υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω ελάφρυνση, η οποία θα τεθεί αργότερα σε ισχύ. Σε αυτό το σημείο γίνεται αναφορά στον νέο μηχανισμό που θα συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ έως το 2050.

Το γαλλικό κλειδί

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις για τον μηχανισμό αυτό που είναι γνωστός ως το γαλλικό κλειδί.

Η Γαλλία προτείνει να μειωθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους αν η ανάπτυξη (μέσος όρος 5ετίας) είναι χαμηλότερη από το 3,4%, ενώ αν μειωθεί κάτω από το 2,8%, τότε θα πρέπει να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή δανείων.

Ο ESM προτείνει να μετράται η ετήσια ανάπτυξη και να καθοριστούν αποπληρωμές στο 1,5% του ΑΕΠ, αν η ανάπτυξη πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο έναν χρόνο,  για παράδειγμα κάτω από το 3,25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, και οι δύο προτάσεις είναι αμφιλεγόμενες. Αναφέρει ότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης ζητούν η ελάφρυνση του χρέους να συνδέεται όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, ο μηχανισμός πρέπει να μπορεί να απενεργοποιείται  σε ακραίες περιπτώσεις.

Πόσο μεγάλες θα είναι οι παρεμβάσεις

Πέρα από τη σύνδεση με το ΑΕΠ, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι  ο ESM και η Γαλλία υπέβαλαν προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των δανείων και του ανώτατου ορίου επιτοκίου.

Αναφορικά με το εύρος των παρεμβάσεων στο χρέος αναφέρεται ότι σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, η διάρκεια του 2ου δανείου θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο 7 χρόνια, ενώ τόκοι ύψους 13 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να μεταφερθούν χρονικά για 5 χρόνια.

Οι προτάσεις των Γάλλων προχωρούν ακόμη περισσότερο, αναφέρει η εφημερίδα και κάνει λόγο για χρηματοδότηση του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος με 25 δισ. ευρώ για τη χρονική επέκταση των λήξεων κατά 12 έτη.  

Σημειώνεται ότι όπως έγραφε το Capital.gr, το πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους όπως πλέον διαμορφώνεται θα μοιραστεί σε δύο τμήματα, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που προς το παρόν έχει διαμορφωθεί από το αρμόδιο επιτελείο του ESM, η πρόταση στην οποία φαίνεται να συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι να χρησιμοποιηθεί όλο το διαθέσιμο ποσό. Δηλαδή τα 27 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου, συν τα “κέρδη” από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει από τις τράπεζές τους οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών, αφενός για να αντικατασταθεί το “ακριβό” δάνειο του ΔΝΤ (με επιτόκιο που αγγίζει το 3,8%) και αφετέρου μέρος του διακρατικού δανείου (GLF). Αφορούν σε δάνειο 52 δισ. ευρώ και το οποίο αρχίζει να αποπληρώνεται το 2020 με 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο, 2 δισ. ευρώ το 2021 και 2,6 δισ. ευρώ στη συνέχεια από το 2022.  

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 3/4/2018]