ΑΝΑΙΤΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

«Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, με παρατεταμένη αβεβαιότητα. Περιμέναμε την έκβαση της διαιτησίας για τη μεταλλουργία, η οποία τελεσιδίκησε στις 5 4 υπέρ της εταιρείας. Λογικά θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί όλες οι επί μέρους άδειες για την επένδυση των Σκουριών. Όμως αντ’ αυτού υπάρχει μια αναίτια καθυστέρηση, που εγκυμονεί κινδύνου για τη διακοπή λειτουργίας ή και την αποχώρηση της εταιρείας από την περιοχή, πράγμα που θα είναι ολέθριο για το περιβάλλον».

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Τσανανάς, μεταλλειολόγος μηχανικός, ο οποίος έχει εργαστεί στην επένδυση επί 19 έτη (1985 2003).

Όπως επισημαίνει, «τα όξινα νερά των παλαιών εκμεταλλεύσεων, που τώρα επεξεργάζονται και χρησιμοποιούνται σαν βιομηχανικά νερά, θα τρέχουν ελεύθερα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κόστος εξουδετέρωσης ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ποιος θα αναλάβει αυτό το κόστος Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση για να αποφευχθούν τα φαινόμενα αυτά, πέραν από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες».

«Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και της χώρας γενικά είναι ακρογωνιαίος λίθος της πρωτογενούς ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας της χώρας μας. Πρέπει να επιζητούμε για την περιοχή το μέγιστο δυνατό όφελος από την εκμετάλλευση αυτή, με τη λιγότερη δυνατή ζημιά για το περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Τσανανάς.

[ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 28/04/2018]