ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ: “ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ELDORADO GOLD”

Το ΥΠΕΝ εξ ονόματος του Ελληνικού Δημοσίου σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε πριν λίγο, αναγνώρισε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου υπέρ της Eldorado Gold.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου αναγνωρίζει την δική του υποχρέωση, ως προς την διασφάλιση όλων αυτών των παραμέτρων, που θα οδηγήσουν στην παραγωγή καθαρού χρυσού στην Χαλκιδική, τηρουμένων απαρέγκλιτα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του, όλων των δεσμεύσεων, όρων και των περιορισμών της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την εξορύξεις.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

“Το διαιτητικό δικαστήριο δημοσιοποίησε, σήμερα, την απόφασή του σε σχέση με την επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Οι διαιτητές, αναγνώρισαν ομόφωνα ότι:

  1. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού.
  2. Η μη παραγωγή καθαρού χρυσού αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των δικαστών αποφάσισε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης.

Σεβόμενο την απόφαση του δικαστηρίου, το Δημόσιο και συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι τελικά θα παραχθεί καθαρός χρυσός, τηρώντας απαρέγκλιτα τρία κριτήρια:

  1. τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία
  2. συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία
  3. τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης”

Σχόλιο μπλογκ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα σχόλια των αναγνωστών στη συγκεκριμένη ανάρτηση:

Ανώνυμος είπε… 4 Απριλίου 2018 – 5:52 μ.μ.

Καθυστερήσατε σκόπιμα επί 3 χρόνια την μεγαλύτερη και ασφαλέστερη περιβαλλοντικά επένδυση. Έχασε τόσος κόσμος το ψωμί του και άλλοι απειλούνται με φυλακιση για τα καπρίτσια τα δικά σας της Ιγγλέζη, του Καμμένου, του Ζουμπά και του Τόλη. Μια ερώτηση μόνο. Εκτός από τσίπρα, τσίπα έχετε εκεί στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Ανώνυμος είπε… 4 Απριλίου 2018 – 6:42 μ.μ.

Ο τρίτος όρος στην ανακοίνωση είναι και η παγίδα της κυβέρνησης. Βρείτε εσείς πολίτες ποιοί δεν αφήσουν να επιτευχθεί η κοινωνική συναίνεση.

Ανώνυμος είπε… 4 Απριλίου 2018 – 11:07 μ.μ.

Να γίνει δημοψήφισμα. Θα είναι το μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει για τους ΣΑΝΕΛ στις κανονικές εκλογές.

 

[ΠΗΓΗ: http://politesaristoteli.blogspot.gr, 4/4/2018]