ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Ηχηρά μηνύματα στέλνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα”, σύμφωνα με το Reuters, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει πως αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2019 ακυρωθεί, τότε καταρρέουν όλα. Όσον αφορά την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει πως παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές, στους πολίτες και στους επενδυτές.

“Εάν τα πάντα παραμείνουν ήσυχα, οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν και η Ελλάδα συνεχίζει να βελτιώνει την πρόσβασή της στις αγορές, τότε με βάση ό,τι γνωρίζουμε σήμερα πιθανώς και να μη χρειαστεί την πιστοληπτική γραμμή”, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα αντίμετρα, επισημαίνει πως, αν οι δημοσιονομικές εξελίξεις παραμείνουν τόσο θετικές, τότε θα ενεργοποιηθεί ένα πακέτο με θετικά μέτρα. Αναφορικά δε με το χρέος, δηλώνει ότι απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθεί πριν από τον Αύγουστο και πιθανώς να περιλαμβάνει εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM. “Εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους, το πιθανό είναι να υπάρξει και πρόσθετη επιτήρηση, κάποιου είδους στενότερη εποπτεία”.

Τέλος, για το α΄ εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι κόστισε περίπου 86 δισ. ευρώ και σήμαινε ένα μεγάλο τρίτο πρόγραμμα.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 10/3/2018]