ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΜΕΝΟΥΝ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ-ΠΑΚΕΤΟ

Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου τοποθέτησε την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ενώ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.

“Περιμένουμε την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και στη συνέχεια το Δ.Σ. του ESM θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης πριν το τέλος του μήνα. Η συνολική δόση είναι 6,7 δισ. ευρώ. Τα 5,7 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτούν πριν το τέλος του μήνα και 1 δισ. στη συνέχεια με την προϋπόθεση να προχωρούν η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων και οι πλειστηριασμοί”, ανέφερε ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όσον αφορά την πορεία των εργασιών για τον μηχανισμό στο χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι σημειώνεται πρόοδος και “η εργασία για τον μηχανισμό στο χρέος πάει καλά”. Στόχος είναι η αναδιάταξη του προφίλ των δανείων του EFSF για την προσαρμογή μελλοντικών αποπληρωμών με τις επιδόσεις της οικονομίας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος που – όπως υπενθύμισε – αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα μέτρα στο χρέος.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως “απέχουμε 100 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα πρέπει να συγκλίνουν οι συζητήσεις για την Ελλάδα και να έχουμε μια απόφαση – πακέτο [χρέος, αναπτυξιακή στρατηγική, μεταμνημονιακή εποπτεία] επιτρέποντας τη θετική ολοκλήρωση του προγράμματος αυτό το καλοκαίρι. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Η δουλειά για την τελευταία αξιολόγηση έχει ξεκινήσει καλά και πρέπει να επιταχυνθεί”.

“Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις” τόνισε, ενώ και ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι “το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, οι προθεσμίες είναι σφικτές και ο στόχος μας είναι όλα να έχουν τελείωσε έως τις 21 Ιουνίου”.

Δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ακόμα ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στο Eurogroup πριν το Πάσχα τη στρατηγική της χώρας για την ανάπτυξη.

“Η στρατηγική θα μας παρουσιαστεί πριν το ελληνικό Πάσχα. Θα πρέπει οι ελληνικές αρχές να έχουν την ιδιοκτησία της στρατηγικής για την ανάπτυξη, δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα”, ανέφερε.

“Στόχος είναι η Ελλάδα να είναι μια κανονική χώρα στην καρδία της Ευρωζώνης και αυτή η επώδυνη ιστορία να αποτελέσει παρελθόν”, πρόσθεσε.

Στην αναπτυξιακή στρατηγική αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ESM σημειώνοντας ότι “είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης [να καταρτίσει το σχέδιο]”.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη “θα έχει αντίκτυπο και στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο θα την εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή”, ανέφερε.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 12/3/2018]