ΚΕΦΑΛΑΣ (ΣΜΕ): ΑΛΩΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ο εξορυκτικός κλάδος απτό παράδειγμα του νέου παραγωγικού πρότυπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθ. Κεφάλας από το 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Απτό παράδειγμα κλάδου που βασίζεται αποκλειστικά στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τα συγκριτικά γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, αποτελεί η εξορυκτική βιομηχανία που χάρις στην ισχυρή εξωστρέφειά της, στην τεχνολογική επάρκεια και την υψηλή επιχειρηματικότητά της διατήρησε αλώβητη την υποδομή της στην διάρκεια της κρίσης και συμβάλλει περίπου στο 3,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Αθ. Κεφάλας μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο πρόεδρος του ΣΜΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκαθίδρυσης ενός νέου παραγωγικού προτύπου που θα εξασφαλίσει την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας με βασικό οδηγό την εξωστρέφεια.

Για να επιτευχθεί αυτού του τύπου η ανάπτυξη, είπε ο κ. Κεφάλας, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν – μέσω κατάλληλων και αποτελεσματικών πολιτικών – οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν οι παραγωγικοί φορείς να γίνουν περισσότερο καινοτόμοι και εξωστρεφείς επισημαίνοντας μερικές από τις βασικότερες προϋποθέσεις της ανάπτυξης όπως:

Επενδύσεις: είτε από εγχώριους είτε από ξένους φορείς οι οποίες προϋποθέτουν ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον

Υποδομές: δημιουργία των ελλειπόντων (σιδηροδρομικές συνδέσεις) και αναβάθμιση υπαρχουσών (λιμάνια και αεροδρόμια)

Ανθρώπινο κεφάλαιο

Ανταγωνιστικότητα

Για την εγκαθίδρυση αυτών των προϋποθέσεων είναι απαραίτητες πολιτικές που θα διασφαλίζουν:

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΜΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι « Ακόμα και μία μέτρια πολιτική είναι καλύτερη από μία άριστη που δεν υλοποιείται! Επομένως καλή και απαραίτητη η διαβούλευση αλλά πρέπει να ρίξουμε βάρος και στην υλοποίηση των αποφάσεων!»

[ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/, 4/3/2018]