ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 27ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2015 draft State Budget, in Athens, on Dec. 1, 2015 /Συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής. Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου, 2015

Το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο με το οποίο ευελπιστεί να αντικαταστήσει τα μνημονιακά προγράμματα ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να το παρουσιάσει στους θεσμούς μέσα στον Απρίλιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει όλα να είναι έτοιμα έως το Eurogroup της 27ης Απριλίου προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο στους ομολόγους του.

Το σχέδιο θα είναι πενταετούς διάρκειας έως και το 2022 και θα αποτελέσει τον προάγγελο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα αντικαταστήσει τα μνημονιακά προγράμματα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Με αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θέσει το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ταυτόχρονα μέσω αυτού του προγράμματος η κυβέρνηση θέλει να πείσει τους θεσμούς ότι δεν θα υπάρξουν νέοι δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί.

Αντίθετα, αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι να παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο θα αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει «στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων» όπως ενδεικτικά αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.  Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ετοιμάζει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στις δημοσιονομικές παραδοχές που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Ως εκ τούτου το σχέδιο δεν θα ανατρέπει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, όπως επίσης δεν θα ακυρώνει τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020. Παρόλα αυτά θα περιλαμβάνει ευνοϊκές αλλαγές στη φορολογία και τους μισθούς, αλλά και μια σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Το χρονοδιάγραμμα

Το σχέδιο ήδη βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Ανάπτυξης και αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να έχουν αναλάβει τη συγγραφή του. Ο προγραμματισμός προβλέπει η πρώτη φάση της δουλειάς να έχει ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι τεχνικές επαφές με τους εταίρους προκειμένου η ελληνική πλευρά να ξεκινήσει την ενημέρωση σε τεχνικό επίπεδο.

Στόχος είναι η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, έστω και χωρίς να έχει πάρει την τελική του μορφή, να γίνει στη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 11 Απριλίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση θα γίνει η προετοιμασία του Eurogroup της 27ης Απριλίου, ώστε να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομικών για την πορεία του ελληνικού ζητήματος.

Σημαντικότερο ίσως από το ραντεβού στο Eurogroup της Σόφιας να είναι λίγες ημέρες πριν στις 20-22 Απριλίου το ραντεβού που θα έχουν όλοι οι «πρωταγωνιστές» στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες επαφές προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις αναφορικά με την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου μνημονίου, τη στάση του ΔΝΤ και τη μορφή που θα έχει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

[ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: SOOC]

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Αλέξανδρου Κλώσσα, 21/3/2018]