ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το φαινόμενο του παρεμπορίου και της παραοικονομίας που παρατηρείται ιδιαίτερα με την έναρξη κάθε καλοκαιρινής περιόδου καθώς κι η αντιμετώπισή του, αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης όλων των φορέων και υπηρεσιών του Νομού Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής , ύστερα από το κάλεσμα του Προέδρου του κου Ιωάννη Κουφίδη το πρωί της Πέμπτης 15 Μαρτίου.

Στη συνάντηση προσκαλέστηκαν…

ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, οι Δήμαρχοι της Χαλκιδικής, η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Χαλκιδικής, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Χαλκιδικής, η Λιμενική Αρχή ν. Χαλκιδικής, το Τμήμα Εμπορίου & Ανωνύμων Εταιριών ΠΕΧ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Χαλκιδικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κος Γιώργου Ιωάννης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής Ταξίαρχος κος Αθανάσιος Μπασιούκας, ο υποδιευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής κος Παπαδόπουλος Κυριάκος, ο Υπαστυνόμος Κασσανδρείας κος Χούπης Σταύρος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Πύραρχος κος Καρασαββίδης Δημήτριος, από το Λιμεναρχείο Ιερισσού η Πλωτάρχης Λ.Σ. κα Ζώρρα Ειρήνη και ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κος Παναγιωτίδης Χρήστος, από το Λιμεναρχείο Ν. Μαρμαρά ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. κος Κασσαπίδης Δημήτριος, από το Λιμεναρχείο Ν. Μουδανιών ο Πλωτάρχης Λ.Σ. κος Γκουντέλιας Βασίλειος, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Χαλκιδικής η Προϊσταμένη κα Σπυροπούλου Ευγενία και η κα Νίνου Σοφία και από την Τεχνική υπηρεσία του ΣΕΠΕ η προϊσταμένη κα Περτζινίδου Μαρία και η κα Σαράντη Άννα, από τό Τμήμα Εμπορίου της ΠΕΧ ο κος Λοκοβίτης Δημήτριος, ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας κος Ντέμπλας Κυπαρίσσης, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κος Τσακνής Αργύρης, ο Γεν. Γραμματέας Δήμου Νέας Προποντίδας κος Λέλεκας Ανδρέας , μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής καθώς και ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου κος Φυργάδης Απόστολος.

Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι κατά την έναρξη κάθε καλοκαιρινής περιόδου, σχεδόν σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού μας, παρεισφρύουν πληθώρα παράνομοι ημεδαποί και αλλοδαποί μικροπωλητές. Προκαλείται έτσι σοβαρό πλήγμα στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις του στεγασμένου εμπορίου , που προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιώσουν στις σημερινές δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες. Συνακόλουθα άλλα προβλήματα που παρατηρούνται σχετίζονται με την φοροδιαφυγή, την δημόσια τάξη , την υγιεινή, την αισθητική του τόπου μας και την προσβολή του τουριστικού μας προϊόντος.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων αποδέχτηκαν και συμφώνησαν ότι για την στήριξη των νόμιμων επιχειρήσεων και την πάταξη του παράνομου εμπορίου και της παραοικονομίας στη Χαλκιδική, απαιτείται η στενή συνεργασία όλων τους .

Προτάθηκαν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μάστιγας που ονομάζεται παρεμπόριο και παραοικονομία, οι οποίες καταγράφηκαν και θα εφαρμοστούν άμεσα από τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο .

Η επόμενη κίνηση των φορέων είναι η κοινή ενημέρωση και ο σχεδιασμός δράσης που θα πραγματοποιηθεί το άμεσο χρονικό διάστημα, με τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων για τις κινήσεις και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν για την σωστή αντιμετώπιση του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Νομού, να ευαισθητοποιηθούν και να στηρίξουν την συντονισμένη προσπάθεια και να ενημερώσουν άμεσα το Επιμελητήριο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με το παρεμπόριο και την παράνομη παροχή υπηρεσιών.

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.gr, 16/3/2018]