ΝΟΥΙ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια (NPLs) που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους αναφέρει η επικεφαλής του SSM σε συνέντευξή της στο “Βήμα της Κυριακής” που αναμεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνοντας πλήρως πληροφορίες του Capital.gr.

Η Daniele Nouy δηλώνει ότι η διαχείριση των NPLs, ώστε να καταστούν βιώσιμα, “είναι μια μεγάλη δουλειά σε εξέλιξη”, την οποία χαρακτήρισε “απόλυτη προτεραιότητα”.  

“Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα”, δηλώνει, προσθέτοντας ότι οι  τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από την ανάγκη για προβλέψεις έναντι των “κόκκινων” δανείων.

“Για αυτό τον λόγο είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν δραστικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα πιστωτικά τους κριτήρια, καθαρίζοντας παράλληλα τους ισολογισμούς τους”, συμπληρώνει.   

Όπως είναι γνωστό, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την ΕΚΤ να μειώσουν τα NPLs ως τα τέλη του 2019 κατά 40%. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ρευστότητα σε υγιείς τομείς της οικονομίας, η οποία προς το παρόν επανακάμπτει σε αργούς ρυθμούς.  

“Αν επιτευχθεί μια τέτοια βελτίωση ως το 2019, τότε οι τράπεζες θα μπορούν καλύτερα να αφιερώσουν τους πόρους τους στις… παραδοσιακές τους εργασίες”, τονίζει η επικεφαλής του SSM.

Η Ελλάδα πέρασε νομοθεσία για το πλαίσιο διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, αλλά χρειάζεται να επιταχύνει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναφέρει.

“Η ψήφιση νόμων είναι απλά το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και εφαρμοστούν. Και εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ουσιώδης”, δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Nouy.  

Όσον αφορά τα stress test των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους τον ερχόμενο Μάιο.

Η κ. Nouy αναφέρει ότι το αποτέλεσμά τους θα γίνει γνωστό πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, “έτσι ώστε οποιαδήποτε ενέργεια, αν χρειαστεί, να ληφθεί έγκαιρα”.

“Αυτά τα stress test δεν είναι μια άσκηση που περνάς ή αποτυγχάνεις”, ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί ανά περίπτωση από την ΕΚΤ.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 24/2/2018]