ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΑΔΥΝΑΤΟ ΤΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ” ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ

Το 80-90% των μνημονιακών παρεμβάσεων έχει γίνει αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε τα τελευταία μέτρα, ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί σε πάνελ του Economist. Στο ίδιο πάνελ βρισκόταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η οποία προανήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος του μνημονίου.

Ο Μοσκοβισί επισήμανε ότι πρέπει να τηρήσουν όλοι τις υποσχέσεις τους: η Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και οι εταίροι να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για παρεμβάσεις στο χρέος. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για “κούρεμα” χρέους αλλά κατέστησε, επίσης, σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα χωρίς παρεμβάσεις που θα ελαφρύνουν το χρέος.

Ο Επίτροπος ανέφερε για τα μελλοντικά βήματα της Ελλάδας ότι αυτά αφορούν 1) μια αναπτυξιακή στρατηγική που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά 2) τις παρεμβάσεις στο χρέος και 3) το πρόγραμμα εποπτείας μετά τη λήξη του μνημονίου. Όπως επισήμανε, “ευελπιστούμε ότι το πρόγραμμα θα λήξει τον Αύγουστο του 2018 και μετά δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα αλλά κάποια επιτήρηση η οποία θα είναι ανάλογη με αυτή που αντιμετωπίζει η Ιταλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία”.

Προχώρησε, επίσης, σε σύνδεση του γαλλικού κλειδιού με το χρέος, λέγοντας ότι η γαλλική αυτή πρωτοβουλία σύνδεσης των παρεμβάσεων στο χρέος με την πορεία του ΑΕΠ θα συμπληρώσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες.

Αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται ανά την Ευρώπη, ανέφερε ότι όταν η Βρετανία, οι Βρυξέλλες και το Παρίσι βρίσκονται στην ίδια όχθη, τότε υπάρχει περιθώριο για συνεργασία και πρόοδο.

Ελληνική πρόταση αύξησης του κατώτατου μισθού

Η κυρία Αχτσιόγλου, αναφορικά με την πρότασή της για αύξηση του κατώτατου μισθού, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά συμπιεσμένο, επεσήμανε ότι αυτή θα κατατεθεί επισήμως μετά το τέλος του μνημονίου. Προβλέπεται ήδη η διαδικασία από τη νομοθεσία και θα πρέπει να προηγηθούν προσεχτικοί έλεγχοι, αλλά και να γίνει σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Αυτή η Ευρώπη δεν είναι μια Ευρώπη των ίσων”, τόνισε η υπουργός Εργασίας, η οποία διαπιστώνει ενίσχυση των φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, διαρκώς αναπτυσσόμενη εθνικιστική αναδίπλωση και απαξίωση των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, “η κρίση διόγκωσε περαιτέρω το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλλειμμα της Ένωσης” και “η de facto παραχώρηση εξουσιών λήψης κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες ή σε μη εκλεγμένα σώματα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία”.

Η ίδια μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, καθώς και της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας λογοδοσίας. “Διότι διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της γενικευμένης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφόσον αυτό δομείται ερήμην των πολιτών”.

Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε μεταξύ άλλων τη θέσπιση αυστηρών και δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου, όπως είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για τους φορολογικούς παραδείσους. Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, “όχι όμως με καθήκοντα παιδονόμου αλλά με ρόλο και αρμοδιότητα να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει”. Η ίδια στάθηκε στην παράμετρο “της προστασίας της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των ατομικών αλλά και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 8/2/2018]