ΜΑΧΗ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΝΕΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ”

Η προαναγγελία για την ανακοίνωση πριν το Πάσχα, δηλαδή τον Μάρτιο, του “made In Greece” μεταμνημονιακού προγράμματος από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο διαμορφώνει ένα 60ήμερο διαπραγματεύσεων τόσο για το πρόγραμμα όσο και για την υπερ-αξιολόγηση. Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα (με πολιτικά “ραντεβού” σε Αθήνα και Βρυξέλλες λόγω της καθόδου του κ. Μοσκοβισί και της διενέργειας EWGκαι σχεδιάζεται να εντατικοποιηθούν το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου με μία κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Η κάθοδος των θεσμών είναι ακόμη “στα σκαριά” αλλά θεωρείται ότι είναι πολύ πιθανή, όπως εξηγούν αρμόδιες ελληνικές πηγές. Και τούτο διότι μετά δεν υπάρχει επαρκής χρόνος: μεσολαβεί το Ορθόδοξο και το Καθολικό Πάσχα αλλά και η Σύνοδος του ΔΝΤστην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο. Έως τότε πρέπει να έχει μπει σε “σειρά” η εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων της νέας αξιολόγησης, η διαπραγμάτευση για το ρόλο του ΔΝΤ, το χρέος και την επόμενη ημέρα.

Και βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα τελειώσει “ομαλά” τον Φεβρουάριο η 3η αξιολόγηση με την εκταμίευση της δόσης…

Οι τοποθετήσεις

Ήδη πάντως, οι λεκτικές τοποθετήσεις πυκνώνουν από όλες τις πλευρές. Την Πέμπτη, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε ένα βήμα πίσω, μιλώντας για μία “αρκετά καθαρή έξοδο” με σταδιακά μειούμενη επιτήρηση χωρίς όμως προληπτική γραμμή. Από την άλλη πλευρά οι θεσμοί, αλλά και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μιλούν για αυστηρότερη επιτήρηση ετών.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και δηλώνοντας “τσαλακωμένος” μετά τους συμβιβασμούς που έπρεπε να γίνουν, ανάφερε ότι προσδοκά μία αλλαγή της επιτήρησης που θα πηγαίνει σιγά – σιγά σε επίβλεψη για τους στόχους και “που θα μας δίδει βαθμούς ελευθερίας”. Μίλησε για σταδιακή αλλαγή της επιτήρησης για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Θα είναι μία συνεχής επιτήρηση που σιγά – σιγά θα μειώνεται, είπε. Και η Κύπρος είναι σε ενισχυμένο πρόγραμμα επιτήρησης, ανέφερε, καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο επιτήρησης. Αλλά αυτό το πλαίσιο είναι ακριβώς μέσα στην ατζέντα Μακρόν και στην συζήτηση που διεξάγεται για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει κάποια χαλάρωση, πρόσθεσε.  Περιέγραψε και τα 3,5 δισ. ευρώ αντίμετρων του Μεσοπροθέσμου και την μείωση των φόρων που θα περιέχουν και είπε ότι η κατανομή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο ότι θα αφορούν πρωτίστως στην μεσαία τάξη την οποία όπως παραδέχθηκε έχει δυσκολέψει πάρα πολύ λόγω της καθυστέρησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της κοινωνικής κρίσης .

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ αποτελούσαν ουσιαστικά μία “απάντηση” σε όσα είπαν οι θεσμοί.

Χθες, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ συνέστησε προσοχή. Δήλωσε ότι έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και από τις πρόσφατες επιδόσεις στους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά έκανε σαφές ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.

Μία ημέρα πριν, ο επικεφαλής των Θεσμών εκ μέρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, σε ομιλία στο ολλανδικό Κοινοβούλιο μίλησε για μεταρρυθμίσεις που θα απαιτήσουν 5 με 10 χρόνια εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχει μετά το τέλος του μνημονίου μία αυξημένη εποπτεία. Και ως τομείς οι οποίοι θα χρειαστούν πολλή δουλειά ανέφερε επίσης τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του Κτηματολογίου. Είπε ότι πρέπει “να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”. Ανάλογου ύφους ήταν όμως και οι επισημάνσεις της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Δήμητρας Καδδά, 3/2/2018]