ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ EUROGROUP – ESM ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μια διπλή συνεδρίαση των θεσμών για το ελληνικό ζήτημα ορίστηκε για την Καθαρά Δευτέρα. Στη σύνοδο του Eurorgoup της 19/2 η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην προσωρινή ατζέντα, με αναφορά στην πορεία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης και με επισήμανση ότι οι 2 τελευταίες εκκρεμότητες είναι αυτές των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του ΔΕΣΦΑ.

Την ίδια ημέρα, “κλείδωσε” και μία άλλη συνεδρίαση που ουσιαστικά αποτελεί και το πρώτο βήμα για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ESM. Αποφασίστηκε να λάβει χώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM (σ.σ. αποτελείται από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που ουσιαστικά θα αλλάξουν “καπέλο” αφού θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο για την υπουργική σύνοδο).

Στόχος είναι οι Διοικητές του ESM να εγκρίνουν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.  Πρέπει να ακολουθήσει και μία 2η σύνοδος, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, για να δοθεί το τελικό πράσινο φως για την υποδόση.

Στην ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι θέμα της συνόδου του Συμβουλίου των Διοικητών της 19ης Φεβρουαρίου είναι η έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου. Επισημαίνεται ότι (ως είθισται) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υπογράψει το συμπληρωματικό μνημόνιο (SMoU) μετά την έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup του Ιανουαρίου είχε εγκρίνει την 3η αξιολόγηση και στόχος ήταν η καταβολή του πρώτου πακέτου υποδόσεων το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου (σ.σ. 5,7 δισ. ευρώ μπορούν να διατεθούν τώρα και άλλο 1 δις ευρώ από τον Απρίλιο και μετά).

Η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, είναι η κορυφή του “παγόβουνου” όσων πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες/μήνες για να φτάσει η Αθήνα στην έξοδο από το 3ο Μνημόνιο. Περιλαμβάνει μία ακόμη (σ.σ. πιο δύσκολη ενδεχομένως) 4η αξιολόγηση με τα μεγάλα “αγκάθια” των αντικειμενικών και της μάχης για τα μέτρα/αντίμετρα που θα οδηγήσει σε ένα ακόμη πακέτο δόσεων (στα 11,7 δισ. ευρώ το προσδιορίζουν προς το παρόν οι θεσμοί με στόχο μαξιλάρι περίπου 10 δισ. ευρώ από τα δάνεια του ESM και με το ΥΠΟΙΚ να στοχεύει όπως έχει ανακοινώσει σε “μαξιλάρι” ύψους 19 δισ. ευρώ).

Η διαπραγμάτευση που τώρα αρχίζει περιλαμβάνει επίσης τις μεσοπρόθεσμες  παρεμβάσεις στο χρέος μαζί με το “γαλλικό κλειδί”, καθώς και το ρόλο του ΔΝΤ και την μεταμνημονιακή εποπτεία..

Η πίεση που ασκούν οι θεσμοί καθρεφτίζεται και στην απόφασή τους για κάθοδο στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου σε επίπεδο επικεφαλής (σ.σ. λίγες ημέρες νωρίτερα θα προηγηθεί η κάθοδος των κλιμακίων).

Οι θεσμοί θέλουν να οργανώσουν μαζί με την ελληνική πλευρά την εφαρμογή της νέας “γενιάς” από 88 προαπαιτούμενα, αλλά και να συζητήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που πρέπει (όπως είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί) να ανακοινωθούν πριν το Πάσχα ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.  

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 13/2/2018]