ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΕΞΑΤΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΑΛΙ, ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ 7ΕΤΕΣ

Παρά το “εισαγόμενο” ριμπάουντ στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα (το οποίο ακολουθεί το ανοδικό ξέσπασμα σε Ευρώπη και Ασία αλλά και τα θετικά μηνύματα από τα futures της Wall Street), τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την αρνητική πορεία στην οποία έχουν περιέλθει μετά την παγκόσμια αναταραχή στα χρηματιστήρια, η οποία με τη σειρά της παρέσυρε και την αγορά σταθερού εισοδήματος.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν λοιπόν την ανοδική τους πορεία και σήμερα, μετά και την ισχυρή άνοδο που σημείωσαν την Παρασκευή. ‘Ετσι, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων (οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις αποδόσεις) σημειώνουν νέα βουτιά, δημιουργώντας ισχυρές ρωγμές στον δρόμο της βελτίωσης που είχαν σημειώσει από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν επιτυχής και βρήκε ανταπόκριση, η αναταραχή των διεθνών αγορών έπληξε το κλίμα γύρω από τα ελληνικά ομόλογα. ‘Ετσι οι επενδυτές που στήριξαν τον ελληνικό τίτλο κάθε άλλο παρά ήρεμοι μπορούν να είναι, αφού βλέπουν μέσα σε δύο ημέρες την απόδοση του 7ετούς να έχει εκτοξευθεί κατά 14,3%. Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο για τη συνέχεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική διάθεση προς τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα σχεδιάζει (αναγκαστικά) να ξαναβγεί στις αγορές αφού στοχεύει στη δημιουργία σημαντικού cash buffer για μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Σήμερα η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου αυξάνεται κοντά στο 4% από 3,5%, που ήταν η αρχική απόδοση που εκδόθηκε.

Επιδείνωση παρουσιάζει και η εικόνα των υπόλοιπων ελληνικών τίτλων με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται περαιτέρω σήμερα, στο 4,173% με άνοδο 2% από τα επίπεδα της Παρασκευής όπου είχε αυξηθεί κατά 9% περίπου, επιστρέφοντας πλέον στα επίπεδα των μέσων του Δεκεμβρίου και χάνοντας το 1/3 του ράλι που σημείωσε από τις αρχές του τελευταίου μήνα του έτους. Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 5,5% στις αρχές Δεκεμβρίου η απόδοση του 10ετούς έφτασε να διαπραγματεύεται στο 3,6% και στα χαμηλά 12ετίας στις αρχές του Ιανουαρίου με πτώση της τάξης του 35%. Τώρα η πτώση έχει πλέον περιοριστεί στο 24%.

Αρνητική συνεχίζει να είναι και η εικόνα στο ελληνικό 5ετές με την απόδοση να αυξάνεται σήμερα στο 3,606% με άνοδο 1% από την Παρασκευή όπου είχε ανέβει κατά 13%, χάνοντας έτσι όλα τα κέρδη του τελευταίου διμήνου αφού επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως πιέσεις (αν και πιο περιορισμένες) ασκούνται και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να επιστρέφουν σε πολυετή υψηλά λόγω αφενός των ανησυχιών για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς και αφετέρου της ανησυχίας ότι η ισχυρή οικονομία της περιοχής θα ωθήσει τηνΕΚΤ να σηματοδοτήσει σύντομα το τέλος του QE.

Η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ηρεμήσει μετά την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, επισημαίνουν αναλυτές. Επίσης η διαφορά ρευστότητας μεταξύ της Ελλάδας και άλλων περιφερειακών αγορών είναι σημαντική και έτσι οι κινήσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι αναπόφευκτα πιο έντονες.

Η κατανομή των επενδυτών στο νεό 7ετές ομόλογο επίσης συμβάλλει στην αδύναμη πορεία του. Τα hedge funds κατέχουν το 31,5% της έκδοσης και οι τράπεζες το 22,9%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία το 43,7% και η Ελλάδα 19%. “Περίπου η μισή έκδοση πήγε σε επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου που γνωρίζουμε ότι είναι λογαριασμοί οι οποίοι είναι έντονα προσανατολισμένοι στο trading”, τόνισε τραπεζίτης στο Reuters.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, της Ελευθερίας Κούρταλη, 12/2/2018]