ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

«Να αλλάξουμε για να κερδίσουμε το στοίχημα»: Περιπτώσεις δυσκινησίας και συνεχών προστριβών όπως στο mega project του Ελληνικού, στην Αφάντου, στις Σκουριές της Χαλκιδικής μόνο θετικά μηνύματα δεν στέλνουν τόσο εντός των τειχών της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αντιθέτως, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να έρθουν «φρέσκα» κεφάλαια στη χώρα μας.

Θα είναι το 2018 έτος «έκρηξης των επενδύσεων», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου; Οι προσδοκίες είναι πολλές, όπως άλλωστε και στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς, ζητούμενο είναι όμως, αν στην πράξη μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Η «καλή βάση» μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης υπάρχει. Όπως και τα θετικά «vibes» από τη συνεχή αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, προοιωνίζει σημαντικές και θετικές εξελίξεις.

Το θέμα είναι όμως, αν θα αξιοποιηθεί αυτό το θετικό momentum ή αν θα χαθεί και πάλι το «τρένο» των ευκαιριών, χωρίς η Ελλάδα να επιβιβαστεί σε αυτό. Βελτίωση ορισμένων δεικτών υπάρχει και είναι ενθαρρυντική. Όπως η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας κατά 11% τον περσινό Οκτώβριο, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε χρόνων, η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση της ανεργίας -αν και παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα πάνω από 20%- κ.α.

Όμως, υπάρχει ένας δείκτης που παραμένει σε «χαμηλό βαρομετρικό», εκείνος των επενδύσεων. Μπορεί στο α’ εννεάμηνο του 2017 οι ξένες άμεσες επενδύσεις να κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 69% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για υπέρβαση των 4 δισ. ευρώ αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, όμως, η αύξηση αυτή κατά πολλούς είναι «πλασματική». Με την έννοια, ότι επειδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν πολύ λίγες το 2016, η οποιαδήποτε αύξησή τους μοιάζει μεγάλη στη συνέχεια.

Σύμφωνα με έρευνες όπως εκείνη της Ernst & Young, η Ελλάδα το 2016 βρέθηκε στην 34η θέση της κατάταξης των 44 χωρών της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων και στην 35η θέση ως προς τον αριθμό θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν.

Η Ελλάδα της υψηλής φορολογίας και των πλείστων γραφειοκρατικών προβλημάτων και αγκυλώσεων δεν μπόρεσε να καρπωθεί τα οφέλη και το ευρωπαϊκό «boom», καθώς στη Γηραιό Ήπειρο πραγματοποιήθηκαν 5.845 άμεσες ξένες επενδύσεις. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικό. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν μόλις 13 άμεσες ξένες επενδύσεις, οι οποίες «άνοιξαν» 111 νέες θέσεις απασχόλησης. Βέβαια, το 2016 ήταν πολύ καλύτερη χρονιά αν συγκριθεί με την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ακόμη και αυτές οι 13 επενδύσεις συνιστούν αύξηση 123% σε ετήσια βάση. Αυτή τη στιγμή ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Έφτασε η ώρα, όπως επισημαίνουν 8 επιχειρηματικοί φορείς, μιλώντας στην “Deal” να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα και δέχεται και είναι φιλική ως προς τις επενδύσεις, καθότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα «γυρίσει» ο… μύλος της ανάπτυξης και θα μπουν γερά θεμέλια για το οριστικό τέλος της λιτότητας και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.

Πολλοί επενδυτές, διεθνή funds, ξένοι κολοσσοί και ομογενείς επιχειρηματίες έχουν στραμμένο… το βλέμμα τους προς την ελληνική αγορά και σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί εξ αυτών κρατούν «παρκαρισμένα» κεφάλαια εκατομμυρίων μέχρι να βεβαιωθούν ότι θα υπάρχει εφαρμογή και διάρκεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα συμβόλουν στην προσέλκυση επενδυτικών projects.

Αρκετοί έχουν προσδιορίσει τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σε ένα «επενδυτικό σοκ» της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Το θέμα είναι όμως, αν η Ελλάδα μπορεί να καταστεί η αναπτυξιακή «μπαταρία του Νότου».

Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, το έδαφος είναι πρόσφορο. Αρκεί να υπάρξει και η πολπτκή βούληση εκείνη για στρατηγικές που θα λειτουργήσουν ως «πομπός» προσέλκυσης επενδυτών. Δηλαδή, ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών -καθότι το «μείγμα» και των δύο αυτών μαζί είναι εκρηκτικό για την κερδοφορία των επιχειρήσεων αφού σουρώνει το 65% με 70% των εσόδων τους- αλλά και πάταξη της γραφειοκρατίας και γρηγορότερες διαδικασίες ως προς την απονομή δικαιοσύνης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους ξένους, αλλά και για τους Έλληνες. Εξαιτίας όλων αυτών, πολλοί είναι εκείνοι που «μεταναστεύουν» σε άλλες χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα και πιο φιλικά περιβάλλοντα στους επενδυτές. Το φαινόμενο του business drain έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και ιδίως όσο η κρίση βαθαίνει, με αποτέλεσμα αυτό από μόνο του να αποτελεί «πληγή» για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν άλλωστε, ότι περιπτώσεις δυσκινησίας και συνεχών προστριβών όπως στο mega project του Ελληνικού, στην Αφάντου, στις Σκουριές της Χαλκιδικής μόνο θετικά μηνύματα δεν στέλνουν τόσο εντός των τειχών της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αντιθέτως, λειτουργούν αποτρεπτικά στο να έρθουν «φρέσκα» κεφάλαια στη χώρα μας.

[ΠΗΓΗ: DEAL NEWS, 2/2/2018]