T. WIESER: ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΥΣ

Ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά με επιπλέον όρους, καθώς και όχι καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018- όπως θα ευελπιστούσε η ελληνική πλευρά- βλέπει ο απερχόμενος επικεφαλής του Euroworking Group, Thomas Wieser, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

Όπως αναφέρει, παρότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί ποια θα είναι η σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μετά τον Αύγουστο οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα, ο κ. Wieser σημειώνει ότι “εάν συμφωνηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε το λογικό είναι να υπάρξει κάποια περαιτέρω συμφωνία”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του EWG, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, το οποίο παραμένει άλυτο παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων, είναι ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι ευπρόσδεκτες: “Μόλις πρόσφατα η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί τεράστιο ρίσκο επενδύσεις καθώς τα τελευταία χρόνια κανένας λογικός επενδυτής δεν θα επένδυε”, τόνισε. Συμπλήρωσε ότι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις δρα και το δικαστικό σύστημα της χώρας, καθώς οι επενδυτές δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα έχουν μια δίκαιη και γρήγορη δίκη. Παράλληλα, προέτρεψε την Ελλάδα αν θέλει αν προσελκύσει νέες επενδύσεις να επιταχύνει τις δικαστικές αποφάσεις.  

Τα δύο Grexit

Όπως αναφέρει ο κ. Wieser, από τον Ιανουάριο του 2012 υπήρχε η έντονη αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ζώνη του ευρώ και για αυτό τον λόγο όλοι ήθελαν να είναι έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως αποκαλύπτει, ακόμα και μήνες μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, το ενδεχόμενο για ελληνικής εξόδου από το ευρώ ήταν ακόμη έντονο, καθώς το Βερολίνο δεν είχε πειστεί αν θα ήταν καλύτερη για τη ευρωζώνη η παραμονή ή όχι της Ελλάδας. Όπως δηλώνει, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν για ορισμένους οι αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit, όπου έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της παραμονής.

Το σενάριο της ελληνικής εξόδου ανασύρθηκε τρία χρόνια αργότερα, καθώς, όπως δηλώνει ο κ. Wieser, οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2015 οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η διαφορά ανάμεσα στο 2012 και το 2015 ήταν ότι το σχέδιο του 2015 επικεντρωνόταν περισσότερο στην Ελλάδα και λιγότερο στην Ευρωζώνη: “Το οικονομικό περιβάλλον ήταν πολύ βελτιωμένο και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις εκτός Ελλάδας θα ήταν προφανώς λιγότερο έντονες”.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr, 14/1/2018]